IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla e лидер не само по продажби

Американската марка изпреварва конкурентите и със софтуера си

Кои марки автомобили са в най-добра позиция да осребрят своя софтуерен напредък? Отговорът на този въпрос дава консултантската фирма Gartner, която създаде Digital Automaker Index. Този индекс оценява производителите на автомобили в осем области, фокусирани върху софтуера (култура и лидерство на пазара, талант, архитектури, свързаност на превозните средства, автономно шофиране, електрификация, интелигентен интериор и потенциал за онлайн продажби).


Tesla


Получените резултати се обобщават, за да се състави обща класация, която тази година обхваща 20 автомобилни производители. На първо място е Tesla, следвана от китайските Nio и Xpeng, а в топ 5 попадат и две нови американски компании - Rivian и Lucid.

В същото време „традиционни“ автомобилни гиганти като Jaguar Land Rover или Toyota са назад в класирането. Същото се отнася и за Stellantis, който обяви, че ще генерира около 20 млрд евро предлагане на базирани на софтуер продукти и абонаменти.

Производителите на автомобили с най-добър софтуер:

Тесла - 80,1%

Nio - 69,7%

XPeng - 58,2%

Rivian - 48%

Luicid Motor - 46,8%

General Motors - 45,1%

Geely - 42,5%

Ford - 41,8%

Volkswagen - 41,8%

Mercedes-Benz - 38,2%

BMW - 38,1%

Renault-Nissan - 36%

BYD - 34,5%

Stellantis - 29,2%

Hyundai - 28,9%

Honda - 28,7%

Toyota - 28,7%

SAIC - 28,5%

Mazda - 24,9%

Jaguar Land Rover (Tata Motors) - 24,7%

Tesla и Nio постигнаха най-добри резултати в категорията култура и лидерство, тъй като, както посочва Automotive News Europe, те имат „голям брой членове на ръководството със силен опит в дигиталния свят", според индекса. Тези марки се отличават и с добрата си управленска структура. Според индекса, ако изпълнителният директор е пряко ангажиран с разработката на софтуерни технологии, компаниите са в по-добра позиция да „вземат стратегически решения.

0 от 500
  • #39
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 7 месеца )
    Миторазбивачо,твоето мнение и критично мислене знаеш колко струват,нула.
  • #38
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 7 месеца )
    Тесла е безспорен лидер в измамите.
  • #37
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Миторазбивача се развихри и включи критичното мислене.
  • #36
    1 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Това беше най-големият мит " Аз пък си МИСЛЕХ" това е абсурдно действие от ваша страна. МИСЛЕНЕ И ВЯРА СА ОКСИМОРОНИ!А вие сте вярващи сектанти и нито един факт цифра или пример Не може да ви разклати вярата защото сте лишени от мислене.
  • #35
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 месеца )
    Аз пък си мислех че си с пореден бустер на факсината срещу короната,нещо ти е увреден мозЪка.Само мислиш че разбиваш митове,за майтап си само.
  • #34
    2 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Алекс "Лидер по продажби е най-добрият продукт.Хората внимават за какво си дават парите." Какво искаш да кажеш с това? Че Тесла модел y е най-добрия продукт на света? Или че ferrari е лош продукт? По лош дори от Тесла? Грам не мога да се съглася с нито едно от двете твърдения! Това са поредните митове в които вярвате. Най-продаваният продукт е този който има най-добро съотношение цена/качества. Най-продаван не е нито най-добрия нито най-евтиния.
  • #33
    1 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    До 31. Не е бустер а бъстър https://en.m.wikipedia.org/wiki/MythBusters Точно за да разбия и този мит, се регистрирах, за да стоя зад думите си, да ви разбивам митовете и да осъзнаете колко пъти говоря против Тесла и електромобилите, защитавам съществуването на ДВГ и съм на 90% съгласен с повечето ви изказвания, но преди това просто не ме разпознавахте. 100 пъти съм повтарял, че утре няма да има два милиона електромобила в България и няма да има дори през 2050. Няма да има и един милион тогава
  • #32
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Алекс ( преди 7 месеца )
    Лидер по продажби е най-добрият продукт.Хората внимават за какво си дават парите.
  • #31
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Бустер4о,Тесла да не би да спряха да ти плащат,за да ги хвалиш?
  • #30
    5 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    И то разумен избор само при определени обстоятелства а неразумен избор за 100% шофьорите както се опитват да изкарате че ви карам да си купувате Tesla или ferrari защото ми харесват на мен, но дори и аз не ги карам. А не ги карам защото не са разумен избор конкретно за мен както и за 95% от бъдещите купувачи на автомобили и 99% от българските купувачи. Блок 35% от световния пазар си е огромен дял, а продажбите на Тесла не зависят нито от моето нито от вашето мнение или решение за покупка.