IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Удивителен Mercedes спечели конкурса в Пебъл Бийч

Колата на последния крал на Афганистан и до днес е в напълно оригиналното си състояние

Изключително рядък Mercedes 540K от края на 30-те години спечели голямата награда в най-престижния конкурс за елегантност в Америка - Пебъл Бийч. Произведеният през 1937 модел е от най-рядката разновидност Special Roadster, от която са сглобени едва 26 бройки. Само три от тях са с издължена задница като този конкретен екземпляр.
   
   
Mercedes 540K Special Roadster, Пебъл Бийч 2023
  
    
Задвижва се от 5.4-литров редови 8-цилиндров мотор със 180 конски сили - чудовищно много за онази епоха. Окачването му също е изпреварило времето си, с независима двойна вилка отпред. Цената му като нов в Америка е била 12,000 долара, което, преизчислено според инфлацията, прави около 260,000 долара в днешни пари.

Още две обстоятелства правят победителя в конкурса на практика единствен по рода си. Едното е интересната му история: някога тази кола е била купена от Мохамед Захир Шах, последния крал на Афганистан. За да я опази по време на Втората световна война, кралят я командировал към афганистанското посолство в Париж. След войната я подарил на зет си. В крайна сметка след няколко препродажби колата се озовала в ръцете на известния колекционер от Кентъки Джим Патерсън.
   
    
Пебъл Бийч 2023
Снимки: Pebble Beach Concours d'Elegance
       
 
Второто удивително нещо в този 540K е, че е напълно оригинален. Двигателят му никога не е ваден и никога не е подменян, всички компоненти без консумативите също са оригинални. Колата е изминала по-малко от 21,000 километра. Патерсън обясни, че е освежил някои части, но нито една не е била сменена.

Журито в Пебъл Бийч, макар и в различен състав всяка година, е известно с предпочитанията си към автомобили от епохата между двете световни войни - от 72 проведени конкурса, в 50 са печелили коли именно от онова време. И сега останалите претенденти за първото място бяха от същата ера - Mercedes-Benz 710 SS Special Roadster от 1930, Alfa Romeo 8C 2300 Corto Figoni Cabriolet от 1932, и Delahaye 165 Figoni et Falaschi Cabriolet от 1938.
  
   
Още снимки от Пебъл Бийч вижте в ГАЛЕРИЯТА:


  
  

 

0 от 500