IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изненада: Dacia вече не е дори в Топ 4 в България

Skoda Octavia се изравни с Toyota Corolla при най-продаваните модели у нас

Нещо съвсем неочаквано се е случило на българския пазар на нови автомобили през юли: Dacia, която бе лидер през по-голямата част от последното десетилетие, вече дори не е в Топ 4 на най-продаваните марки. А Toyota Corolla, която доскоро изглеждаше недостижима на върха при моделите, е застигната и най-вероятно ще бъде изпреварена още през август.
    
   
Dallara Stradale
Справката на Automedia.bg за новите регистрации показва не само бестселърите на пазара, но и екзотични модели като Dallara Stradale. През 2023 у нас са регистрирани две нови бройки от италианския суперавтомобил, дело на прочутия конструктор от Формула 1 Джампаоло Далара
   
     
Традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите в МВР показва, че към българския автопарк през юли са се добавили 3869 нови леки автомобила (категории M1 и N1) - с почти 650 повече, отколкото за същия месец на миналата година.
    
 

Топ 12, модели

Skoda Octavia - 804
Toyota Corolla - 804
Dacia Sandero - 749
Toyota CH-R - 613
Citroen C3 - 498
Renault Clio - 491
Kia Sportage - 464
Dacia Duster - 463
Dacia Jogger - 424
Renault Express - 405
Hyundai Tucson - 384
VW T-Roc - 376

От началото на 2023 новите регистрации у нас са 23,947 - над 18% ръст на годишна база. Toyota си остава убедителен лидер при марките, но сега Skoda и VW излизат на втора и трета позиция, измествайки Renault и Dacia. Макар и без представителство у нас, Tesla се изкачва още една позиция нагоре и вече е на 19-о място, с почти 1% пазарен дял - повече от Honda, Mitsubishi и Subaru, взети заедно.

При най-продаваните модели вече има равенство на върха: Toyota Corolla e настигната от Skoda Octavia. Чешкият седан е и моделът с най-голям ръст на годишна база - 215%. Със скок в броя на регистрациите могат да се похвалят още Skoda Kamiq (+163%), Renault Express (+93%), Hyundai Kona (+79%), Dacia Jogger (+77%), Dacia Sandero (+68%).
   
       
Най-продаваните марки и модели в България (ГАЛЕРИЯ):


  
    

 

0 от 500
  • #27
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 26 ( преди 9 месеца )
    Не знам от къде може да я получиш при поръчка от България но пиша за хората по места все пак обикновено ги правят за самата държава основно.. Имат магазини примерно в Истанбул, Атина, Буглокещ, Будапеща, Загреб, Любляна, Прага, Варшава това само в И. Европа иначе отделно немскоговорящите, Бенелюкс, Скандинавските и т.н. освен при нас нямат и в Словакия, Сърбия, Албания, Украйна, Литва и т.н.
  • #26
    4 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Хайде няма да те тормозя с останалите, но изброй поне 10-15 държави от които можеш да си получиш новата Тесла, като ти дойде реда? Можеш ли да си я получиш от сервиза в Румъния за да не се разкарваш до Германия? Защото например mitsubishi и honda имат по над пет представителства само в България от които можеш да си получиш новия автомобил, но са продали само по 40 и съответно 55 автомобила, а Тесла е продала 206 без представителство наоколо.
  • #25
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 18 ( преди 9 месеца )
    Тесла има представителство не в десетина а в десетки държави като само в Европа са над 20 тоест над половината
  • #24
    12 rate up comment 4 rate down comment
    дедо ( преди 9 месеца )
    И аз съм към клуба на Шкода. Всеки момент очаквам да ми пристигне Octavia 2.0 TDI, 7DSG
  • #23
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Нормално защото са здрави. Служебни коли на търговски представители.
  • #22
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Янко Петров ( преди 9 месеца )
    Шкода имаха забавяне с доставките. Това е реалността.
  • #21
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    много сериозно раздвоение на съзнанието тесла или порше
  • #20
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Кара Сандеро ( преди 9 месеца )
    До#16 и ти се обади от коневръза! Кой знае какво WC караш та се правиш на знаещ .
  • #19
    15 rate up comment 1 rate down comment
    raiders ( преди 9 месеца )
    Браво, нека се купуват нови коли, без значение на марка и модел, за всеки има нещо от сърце.Аз бих си взел новата Кона, но цената от близо 50 000лв. е неоправдана за 3 цилиндъра и 120к.с., версията със 198к.с. е 68 000лв., а старата Кона Н е на промоция за 53кДругото което дебна 2 ръка е Киа Спортидж, Нисан Кашкай и Фолксваген Тайго
  • #18
    9 rate up comment 9 rate down comment
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Само така си мислиш, гостенино. Toyota продава толкова много corolla, защото имах представителства в над 100 държави и продава поне три напълно различни автомобила под марката corolla в различните части на света. Tesla има представителство в десетина държави и въпреки това се очаква тази година да изпревари corolla по продажби. Българския пазар няма никакво практическо значение нито за продажбите на corolla нито на Тесла. А голяма част от модел У в България се карат с немските номера.