IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникално Venturi се продава за поне 101 000 долара

Само 15 такива автомобила имат разрешение за движение по пътищата

Ferrari F40 никога не е било по джоба на обикновения колекционер, но през последните няколко години r и без това високите цените се увеличиха, като достигнаха диапазона на милиони долари. На пазара обаче има и алтернативи за тези, които не могат да си позволят 7-цифрен бюджет, но искат екзотична състезателна кола със средно разположение двигател с двойно турбо и карбонова каросерия.


Venturi GT400


Едно от тях е Venturi 400 Trophy - необичайна, но завладяваща комбинация от френски състезателен дух и японски настройки. Тази кола е с изцяло композитна каросерия, като детайлите по нея са дело на BBS, Brembo, Ohlins, HKS и Recaro. Под капака е поставен туин-турбо V6 с 408 к.с. в стандартния вариант, като в случая те са над 500.

Самата компанията Venturi е основана в средата на 80-те години от двама френски инженери - бивши служители на завода за каросерии Heuliez. Нейният топ-модел беше 400 GT - спортна кола в ограничен тираж, която можеше и да остане непозната за широката публика, ако не се беше появила в играта Gran Turismo 2.


Venturi GT400


Моделът 400 GT всъщност представлява „пътна“ версия на състезателна 400 Trophy, създадена за участие в сериите GT2 и GT3. Произведени са само 70 бройки, като конкретно тази е с номер 50 на шасито. Тя се състезава през 1992 и 1993 г., след което е изпратена в Япония и там е преработена, за да може да се движи по обществени пътища.

Процесът не включва намаляване на производителността, а точно обратното – повишаване. Колата е изпратена в Токио за настройка с турбокомпресори HKS GT-SS и управление на двигателя MoTec. Колко точно са конете под капака не се съобщава, но както стана ясно, те са над 500.


Venturi GT400

Venturi GT400


Това, което вероятно ще повиши интереса към 400 GT е фактът, че бройките от модела, които имат разрешение за движение по обществени пътища, са едва 15. За сравнение, Ferrari произведе над 1300 от F40. Затова и цената на това Venturi е сериозна – то е изложено на търг, като наддаването ще започне от 101 000 долара.


0 от 500