IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GM показа нова бронирана кола за 3,6 млн долара

Специалните Chevrolet Suburban ще бъдат използвани от службата за дипломатическа сигурност

През август 2021 г. Държавният департамент на САЩ възложи договор за 36,4 милиона долара на специално подразделение на GM за разработване на следващото поколение бронирани превозни средства. Те ще бъдат използвани като специален транспорт от службата за дипломатическа сигурност (DSS).


Chevrolet Suburban


Досега службата използваше Chevrolet Suburban HD, чието производство приключи през 2018 г. Това е единственият модел на General Motors, чието шаси може да издържи теглото на бронята. Тя обаче се поставяше от външна компания, която инсталирали закалени панели на каросерията и бронирано стъкло върху него.

Този път GM Defense разработва целия пакет от нулата. Според DSS, старите бронирани превозни средства, базирани на Suburban HD, са били по-малко маневрени от серийни SUV и трудни за поддръжка. Освен това някои от системите на превозното средство не могат да се справят с допълнителното тегло на защитното оборудване, особено в страни с по-тежки условия.


Chevrolet Suburban


Всички тези „забележки“ бяха взети предвид от GM при разработването на нов модел. Както можете да види на снимката, новият брониран автомобил за американските дипломати е подобен на серийния Chevrolet Suburban. Информация за задвижващата система не се съобщава, но вероятно под капака е поставен 6,2-литров V8, който стандартно развива 420 к.с. Възможно е двигателят с вътрешно горене да бъде подпомаган от електромотор, като косвено доказателство за това е новата платформа eBOF, използвана за автомобила.

Известно е, че GM Defense е построила 10 прототипа Suburban HD, струващи около 3,6 милиона долара всеки. Един от тях вече е предаден на DSS в края на юни. Друг ще бъде тестван за съответствие със стандартите за проектиране на такъв тип машини, като за целта колата е подложена на атаки с малки оръжия и взривни устройства.


Chevrolet Suburban


Останалите осем машини вече са преминали тестове за издръжливост. Ако новият брониран автомобил бъде одобрен, Държавният департамент на САЩ ще сключи многогодишен договор с GM за производството му. Това може да се случи още преди септември тази година.


0 от 500