IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Забравените студии – Ghia Ariosa

Това е един от най-впечатляващите проекти на Ford и италианското ателие

Мнозина познават известното име Ghia, което се произнася с натъртено „G”, от VW Karmann-Ghia от 50-те години на миналия век. Или по-късно от луксозните версии на много модели на Ford. Тази връзка не беше случайна, а историята на самотото сътрудничество е доста интересна.


Ghia Ariosa


Основана през 1916 г. от Джаканто Гиа в Торино, Ghia е включена в групата Ford през 1970 г. заедно с Carrozzeria Vignale, която е придобита през същата година. Най-успешният проект на Ghia от ерата на Ford е дизайнът на наскоро спряната от производство Ford Fiesta, който е силно повлиян от дизайнера Том Тиярда.

През 80-те години на миналия век Ford възлага на Ghia множество проекти – както на свои модели, така и на други компании в групата. Откритата Ghia Seatta, която по-късно става Ford Streetka, е един от най-известните. Освен това, Ghia създава и концептуални автомобили за британския производител на спортни автомобили AC.

Освен това Ford използва името Ghia от 70-те години на миналия век до около 2010 г. на почти всички пазари за особено висококачествени версии на оборудването на своите производствени модели. Днес тази функция е поета от Vignale.


Ghia Ariosa


Ghia Ariosa от 1994 г. е дизайнерска концепция за 4-местно спортно купе на тогавашната нова платформа на Ford Mondeo с добавен 2,5-литров 24V V6. В концепцията на Ariosa алуминиевата пространствена рамка е включена в конструкцията. Ariosa е проектирана да бъде от модулни, леки каросерийни панели от въглеродни влакна, които лесно се сменят в случай на ремонт и се закрепват директно към алуминиевата рамка.

Концепцията включва също прибиращ се люк и прибиращ се заден прозорец. Панелите на задния прозорец и шибидаха трябваше да бъдат прибрани в отделение зад задните седалки върху релси, интегрирани в извития покрив.

Визуално предницата донякъде напомня на първото Porsche Boxster от 1993 г. и Porsche 911 (996) от 1997 г., докато страничният профил предшества първия Ford Puma. Задните светлини са проектирани като яркочервени наклонени линии високо по ръбовете на задната палуба, подобно на днешните светлини на Peugeot. Има и диагонално изрязани двойни изпускателни тръби, които стърчат през тялото.


Ghia Ariosa


През 1996 г. е създаден Ghia Vivace със същата структура като Ariosa. Това, което беше поразително при него, са ясно изразените извивки в стила на някои американски модели на Ford. Основната идея за автомобила по-късно влезе в серийно производство, като използва базата на Mondeo и също е с V6 мотор. Вместо това обаче беше избран Ford Cougar от 1998 г., тъй като той беше много по-ъгловат и следваше дизайнерския език „New Edge“, въведен с Focus.


0 от 500