IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Следващите BMW M3 и M4 няма да бъдат хибриди

Баварците ще избират между бензиново или изцяло електрическо задвижване

Бъдещето на моделите M3 и M4 изглежда неясно, тъй като BMW продължава да разширява гамата си от електрически автомобили. Новите поколения на двата спортни модела трябва да излязат през 2027 или 2028 г., като се появиха информации, че те ще запазят бензиновите си двигатели или ще бъдат изцяло електрически.


BMW M3 CS


Още през 2022 г. един от топ-мениджърите в BMW – Франк Вебер, който отговаря за развитието на моделната гама, намекна, че следващото M3 може да премине към изцяло електрическо задвижване. А сега шефът на M-подразделението – Франк ван Мийл, разкри подробности за плановете на марката относно двата модела.

„Електрически версии на M3 и M4 са възможни, само ако те бъдат по-добри от своите предшественици. Всяко следващо поколение на един М-автомобил трябва да надвишава производителността на модела, който заменя. Ако BMW постигне целите си за производителност на новите М-модели, използвайки само електрическо задвижване, тогава следващите M3 и M4 ще бъдат изцяло електрически", обясни Ван Мийл пред Drive.

Съответно, ако инженерите на баварците не се справят с тази задача, то двата спортни модела ще запазят бензиновите си двигатели. Според шефа на BMW M изцяло електрически вариант е за предпочитане, но не е задължителен. Той обаче категорично отхвърли възможността новите M3 и M4 да получат комбинация от бензинов двигател и електромотор, тоест да бъдат хибриди.

„Разбира се, хибридното задвижване е напълно реалистичен вариант, но предпочитаме да използваме само един двигател за тези автомобили“, обясни Ван Мийл.

Настоящите Competition xDrive версии на BMW M3 и M4 използват 3,0-литров редови шестцилиндров двигател с двойно турбо, който развива 510 к.с. и позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,9 секунди. За сравнение BMW i4 ускорява до 100 км/ч за 3,8 секунди, а максималната му скорост е ограничена до 204 км/ч (при M3 и M4 тя е 290 км/ч).


0 от 500