IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск обеща „пълен автопилот“ до края на годината

Tesla използва изкуствен интелект за разработката на системата

Развитието на изкуствения интелект ще позволи на Tesla да завърши разработката на система за изцяло автономно движение на автомобилите. Това обяви изпълнителния директор на компанията Илон Мъск, като посочи и конкретен срок – до края на 2023 г.


Илон Мъск


Говорейки онлайн на Световната конференция за изкуствен интелект (WAIC) в Шанхай, Мъск беше категоричен, че съвсем скоро технологията ще бъде напълно готова. „Въпреки че това все още е прогноза, смятам, че внедряването на напълно автономно шофиране или автомобилен автопилот от ниво 4-5 може да започне още до края на тази година“, обяви милиардерът.

На 27 юни Мъск публикува в социалните медии, че 12-та версия на системата FSD (Full Self-Driving) вече няма да се пуска с бета префикс. Текущата 11-та бета-версия на FSD има донякъде подобрена навигация, но автопилотът все още е далеч от идеалния. Затова и той често става обект на критики, а Tesla е обвинява заради инцидент с автомобили, движещи се на автопилот.

Това накара регулаторните органи в САЩ да започнат няколко разследвания срещу производителя на електромобили. В същото време някои експерти – като тези на Consumer Reports, поставят технологията Tesla Driver-Assist е едва седма в класацията на „автопилотите“, предлагани на пазара. Преди нея са класирани Ford BlueCruise, GM SuperCruise, Mercedes-Benz Driver Assistance, BMW Driving Assistance Professional, Toyota Safety Sense 3.0 и Volkswagen Travel Assist.


0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Като ми се прииска да ме возят ползвам обществения транспорт
  • #9
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Al ( преди 9 месеца )
    КВАДРАТНИ дивотии...
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Жоро ( преди 9 месеца )
    Да го прати в България, да се размине с изпреварващо БМВ в насрещното, или румънски/турски ТИР - да му видя после АИто...
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Как още му разрешават да продава коли с автопилот като се видя 1000 пъти че той е супер ненадежден
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Ал ( преди 9 месеца )
    Никога няма да има автопилот, който напълно автономно да пресече голям град като Ню Йорк... или София !!!! НИКОГА !!!! Точка.
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Не го слуша главата тоя.
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Пак е яхнал белите магистрали чичо Илон. Поне не изстрелва заселници към Марс вече.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    А колкото и да е добър автопилота на Тесла, колкото и голям фен да съм на Тесла, не вярвам че ще е готов до края на годината. Дори и до края на следващата година.
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Какво сравняват и как поставиха автономното шофиране на Тесла на седмо място, като дори нямат седем марки които да предлагат автономно шофиране от последно ниво, което да може да те закара от точка а до точка б в градски условия в произволен град. Най-близкото е автопилота на mercedes който може да те вози по магистралата, ама не всяка магистрала, а само одобрените и то само на светло и при добри атмосферни условия с максимум 60 км в час... По магистралата!
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Журн_алята все още не могат да оправят кое е асистент за шофиране и кое е пълен автопилот. Много им е сложно, значи. Но то не става само с преписване, иска се и малко задълбочаване и осмисляне. Едно върху друго са ви неверните твърдения в статията. Пълен миш-маш.