IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Италианци отдадоха почит на легендарната Lancia Delta S4

Суперколата Grassi 044S.излиза в ограничена серия от 44 бройки

Италианската стартъп компания Grassi Scuderia Milanese представи спортен автомобил Grassi 044S, който има ретро дизайн и е вдъхновен от легендарния състезателен рали автомобил от 80-те години на миналия век Lancia Delta S4, съобщи Autocar.

 

Grassi 044S

 

Под капака има 3,0-литров, 4-цилиндров двигател с турбокомпресор и мощност 640 к.с., монтиран отзад. Автомобилът тежи 1200 кг (или 1100 кг без гориво и течности) и ускорява до 100 км/ч само за 2,9 секунди. Първите доставки на Grassi 044S за клиенти ще започнат в края на 2023 г., но цената засега остава неизвестна.

Двигателят е съчетан със секвенциална шестстепенна скоростна кутия, въртящият момент се предава на четирите колела.

 

Grassi 044S-2

 

Grassi 044S е проектиран от бившия дизайнер на Alfa Romeo - Джузепе Армано, който се е опитал да създаде модерен наследник на Lancia Delta S4. Въпреки, че черпи ясно вдъхновение от Delta S4, е базиран на прочутото супермини Lancia на Джорджето Джуджаро.

Армано дава приоритет на аеродинамичната настройка на 044S с цел подобряване на неговата стабилност и горивна ефективност при високи скорости. Отпред има двойни кръгли фарове и няколко въздухозаборника, а на бронята - голям сплитер.

 

Grassi 044S-1

 

Автомобилът е с 19-цолови джанти с гуми с ширина 285 мм отпред и 305 мм отзад. Също така колата е оборудвана с шестбутални вентилирани спирачни дискове отпред и четирибутални отзад.

Ще бъдат сглобени общо 44 бройки Grassi 044S, като от тук идва и името. Това също е очевидна препратка към Lancia 037, която предшества Delta S4 в рали кампанията на италианската фирма от Group B. Това стана последният автомобил със задно задвижване, спечелил титлата при конструкторите в Световния рали шампионат през 1983 г.

 

Grassi 044S-3

 

Този модел наскоро беше преоткрит като Kimera Evo 37 - суперавтомобил по поръчка, базиран на Lancia Beta Montecarlo (както и оригиналният 037) и ограничен до 37 бройки.

Ерата на Group B е източник на вдъхновение за много новопоявили се бутикови производители през последните години. През 2021 г. немската фирма E-Legend разкри EL1 - електрически автомобил с 805 к.с., вдъхновен от Audi Quattro S1. Година по-късно тунинг ателието Marc Philipp Gemballa показа Marsien, вдъхновен от Porsche 959, който беше разработен за Group B, но се появи твърде късно, за да се състезава във въпросния клас. Индустриалният гигант Renault също се включи в историята на WRC с концептуалния Renault 5 и неговия хотхеч брат Alpine A290.

 

 

0 от 500