IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо милиардер си купи скъпа суперкола и само я гледа?

След 7 години мистериозният собственик вече продава автомобила

Какво може да накара богат човек да купи супер скъп и рядък автомобил, само за да го гледа и никога да не седне зад волана да шофира? Отговорът на този на пръв поглед без никаква логика ход знае само мистериозен милиардер, който го е направил, а сега е обявил McLaren 675 LT за продажба, информира Marca.

 

McLaren 675 LT

 

В случая не е толкова важна марката, а мотивацията за неизвестния собственик на McLaren 675 LT, от който са направени само 500 бройки. През 2016 г. очевидно екстравагантният заможен човек го поръчва във Великобритания, като тогава моделът е на върха в гамата на британския производител.

Колата е доставена в резиденция на богаташа с изминати 63 км, които са от тестовете на специалистите от McLaren, за да проверят дали спортната кола работи перфектно.

 

McLaren 675 LT-1

 

Тази версия е много специална, като според философията на компанията е най-лекият, най-мощният, най-специалният и най-скъпият по това време.

Изработен е от карбонов монокок, който тежи само 75 кг, около който е изградена каросерия от въглеродни влакна. Всичко това е подплатено с множество карбонови части в интериора, керамични спирачки (много по-леки от стоманените), титаниев ауспух, много тънко предно стъкло (един милиметър по-тънко от това на 650).

 

McLaren 675 LT-4

 

Двигателят е V8 и осигурява 675 к.с. (откъдето идва и името) - 25 к.с. повече от 650 S, а ускорението до 100 е за 2,9 секунди, максимална скорост е 326 км/ч.

Но има още какво да се каже относно степента на прищявка на собственика на тази кола – има опции, някои от които обслужвани от McLaren Special Operations - отдел, който се грижи за ексклузивните клиенти на McLaren.

 

McLaren 675 LT-5

 

Необичаен въздухозаборник на покрива, карбонов капак на багажника (само тези две опции вече струват повече от 35 000 евро), специални огледала, калници, прагове на вратите и всмукателни отвори, карбонови странични панели за двигателя, ултралеки джанти, озвучителна система Meridian, система за проследяване на автомобила в случай на кражба. Всичко това, добавено към базовите 300 000 евро, оформя крайна цена над 370 000 евро.

Друг въпрос е мотивацията за покупката, като изданието излага три хипотези. Първата е, че е след покупката поради житейски обстоятелства, или защото е имал много голяма колекция от коли, собственикът е бил доволен само да гледа автомобила в гаража. Но колкото и да е капризен един милиардер, това е малко вероятно да се случи.

 

McLaren 675 LT-3

 

Втората хипотеза е, че е купил McLaren 675 LT, защото е вярвал, че инвестирането в тази кола ще бъде по-изгодно, отколкото да остави тази сума в банка. И в този случай печалбата може да бъде минимална или дори нулева, тъй като колата сега се продава за 398 000 евро и ще трябва да се види дали някой ще плати толкова, като възможно дори цената да падне.

И последната причина би била просто да стана специален клиент на McLaren. С други думи - придобива няколко коли, някои от тях много ексклузивни, с крайната цел McLaren да счита този човек за „достоен“ да притежава една от ултра-ексклузивните супер спортни коли, които може да се продадат години по-късно.

Във всеки случай е жалко, че кола, която е правена до голяма степен на ръка и е олекотена до крайност, за да предложи управление като на състезателен автомобил, никога не е била харесвана и в крайна сметка ще бъде продадена за цената си, ако не и по-малко, допълва Marca.

 

 

0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    хахаха само роден експерт може да сложи Макларън и NSX в едно изречение
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 6 ( преди 10 месеца )
    Не се чете! пробвай пак.
  • #6
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    До 5Смешко, тва на какво фераеи ти прилича ? На такова от преди 15-20 год нали.Я виж в нета колко струват..
  • #5
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До 4 ( преди 10 месеца )
    Ама разбира се, че има 15 пъти по-евтини ферарита в твоята реалност. Този макларън струва 300 000 а ferrari само 20 000. Чак ти завиждам за реалността в която живееш!
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Защото си е купил играчка за колекцията.Слвд това си е купил деуга защото на тая и мина модата вече.Грозна е.Изглежда евтино и гледащите колекцията биха го сбъркали със 15 пъти по евтино ферари.Също така аглока NSX e доста по красива и изглежда по модерно в сравнение.
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 1 ( преди 10 месеца )
    То пък защото нашата пътна инфраструктура е много хубава. Но пък тези които са си купили много по-бързи автомобили от този макларън, които ускоряват до 100 за почти секунда по-бързо от този макларън, които имат по-висока максимална скорост от него, си ги карат за ежедневни автомобили, въпреки че като тръгнат по магистрала тракия и се опитат да свалят окачването до минимум, компютъра се сърди и казва че няма да кара при тези настройки и вдига автомобила нагоре, защото това не било нормален път
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 10 месеца )
    Газаджията в селото е много зает и човека си чака реда....
  • #1
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Случва се ( преди 10 месеца )
    Не е само този - в Индия също някои милионери имат супер коли и си ги държат пред къщата, но..само си ги гледат, по простата причина, че нямат изградена пътна инфраструктура.