IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo представи най-малкия си и най-евтин SUV

Напълно електрическият премиум модел EX30 ще струва около 36 000 евро

Шведската компания Volvo представи в Милано изцяло електрическото EX30, като това е най-малкият и най-евтиният SUV на марката досега. Автомобилът е алтернатива на електрическите SUV XC40 Recharge и C40 Recharge и е първият премиум субкомпактен SUV на марката и четвъртият изцяло електрически модел.

 

2024-volvo-ex30-exterior (4)

 

Цената за Европа ще бъде около 36 000 евро, като от компанията казват, че е подобна на SUV със същия размер, задвижван от двигател с вътрешно горене. Volvo EX30 е дълъг 4233 мм, широк 1837 мм и висок 1555 мм с междуосие от 2650 мм.

Шасито е настроено така, че да се възползва максимално от компактните размери на автомобила, неговия нисък център на тежестта и относително ниско и равномерно разпределено тегло (минималното собствено тегло е 1830 кг).

 

2024-volvo-ex30-exterior

 

Моделът приема същата схема за именуване като по-голямото Volvo EX90, като префиксът EX показва, че е наличен само в напълно електрически вариант. Също така възприема стил, подобен на EX90 с акценти, включително затворената предпазна решетка, цифрово предаване на фаровете, разделени задни светлини в подобна подредба и донякъде подобно оформление на таблото.

Но EX30 не е копие на EX90. Профилът има издигаща се линия която завършва с дебела C-колона, позволяваща оптична илюзия на „плаващ покрив“, предният капак се спуска по-драматично към носа, а мускулестите арки на калниците са много по-видими, отколкото при EX90.

 

2024-volvo-ex30-interior (3)

 

Отвътре EX30 се отличава с минималистичен скандинавски интериорен дизайн, смесен с авангардни технологии. Арматурното табло включва 12,3-инчова информационно-развлекателна система с един екран в центъра и звукова лента, покриваща цялата горна част на таблото под предното стъкло - първа по рода си в автомобил.

Автомобилният производител казва, че е работил в тясно сътрудничество с технологични партньори като Google, Apple и Qualcomm, за да предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.

 

2024-volvo-ex30-interior

 

Както и с ECARX чрез съвместно притежаваното софтуерно предприятие HaleyTek, за да достави „най-добрата възможна информационно-развлекателна платформа“ за своята клиенти. EX30 също ще получава софтуерни актуализации по въздуха.

Техническите акценти включват цифров ключ, съвместим с широка гама от марки и модели телефони, специално приложение, предлагащо всички съответни услуги, свързани с автомобила (зареждане, местоположение, заключване/отключване и отопление) и най-новото поколение на функцията Park Pilot Assist. Що се отнася до интериорния дизайн, клиентите могат да избират между четири отделни теми и пет различни варианта за осветление, всяка съчетана със звукова картина.

 

2024-volvo-ex30-exterior (5)

 

Volvo EX30 ще се предлага с три опции за задвижване и два различни типа батерии. За града и при изминавате по-къси разстояния между зарежданията вариантът е с един двигател (268 к.с.) с LFP батерия с капацитет от 49 кВт/ч и прогнозен пробег от около 320 км.

За по-дълъг пробег е вариантът с един електродвигател с NMC батерия и разширен обхват. Батерията NMC включва литий, никел, манган и кобалт и произвежда енергията си по-ефективно от LFP варианта. Тази опция дава възможност за 480 км между зареждания.

 

2024-volvo-ex30-interior (1)

 

При варианта Twin Motor Performance батерията NMC работи с допълнителен втори е-мотор. Този вариант със задвижване на четирите колела на EX30 осигурява 428 к.с. мощност и ускорение до 100 км/ч за 3,6 секунди, което официално го прави най-бързо ускоряващият автомобил на марката досега.

Друго бързо в EX30 е зареждането. Вариантът Twin Motor с разширен обхват има капацитет за зареждане до 153 кВт, докато автомобилът със стандартен обхват има капацитет от 134 кВт. Това означава, че може да се зареди батерията от 10 до 80% за малко повече от 25 минути. Чрез централния дисплей и приложението на автомобила може да се зададе силата на тока, максималното ниво на зареждане и кога да започнете зареждането.

 

2025-volvo-ex30-cross-country

 

От 2024 г. Volvo EX30 ще се предлага и като вариант, насочен към приключенията на Cross Country, включващ по-голям просвет, 19-инчови черни джанти или 18-инчови джанти с поръчкови гуми за всякакъв терен, предпазни плочи, специални черни панели отпред броня и капак на багажника и марка Cross Country.

Volvo ще започне да приема поръчки за EX30 Cross Country през 2024 г., като се очаква производството да започне по-късно същата година.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500