IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Революционният Panhard LM64 е оценен на 1,2 млн. евро

Най-необичайният френски спортен автомобил се продава

В началото на юни на търг Giquello et associes в Париж ще бъде предложен за продажба Panhard CD Prototype LM64 – това е една от само двете коли, произведени от компанията за „24-те часа на Льо Ман“ през 1964 г. Прототипът се счита за технологична революция за времето си и заради уникалния коефициент на въздушно съпротивление. Очаква се цената да достигне 1,2 милиона евро.

 

Panhard CD Prototype LM64

 

Акцентът на Panhard CD е неговата иновативна аеродинамика. Коефициентът на съпротивление в състезателния Panhard CD Prototype LM64 е намален до рекордните 0,12, което е достоен резултат по съвременните норми. Благодарение на отличната аеродинамика и ниското тегло от 560 кг, Panhard CD Prototype LM64 със скромен 848-кубиков двигател с мощност 78 к.с. развива максимална скорост 230 км/ч.

Колата изглежда много нестандартна, благодарение на опростените форми и огромните крила и дори е считана за най-необичайния френски спортен автомобил.

 

Panhard CD Prototype LM64-5

 

Сега Panhard произвежда военно оборудване, но през 60-те години сглобява автомобили. Panhard LM64 е базиран на шасито на серийното Panhard CD купе, но се различава с модифицирано окачване, по-мощен двигател и оригинална каросерия. Panhard CD купе е много рядко, тъй като само 179 от тези автомобили са произведени между 1963 и 1965 г. и само два от тях се състезават.

И двете коли стартират в Льо Ман през 1964 г., но нито една не стигна до финала. Първата заради повреда на скоростната кутия, втората, която сега се продава, поради повреда в двигателя. Аукционната къща не уточнява съдбата на автомобила, но е известно, че прототипът е бил изложен в музея на Льо Ман.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Базирана на серийната версия, но с по-мощен двигател, 0,85л. А сега някои се цупят на двигатели от цял литър, че ги обиждат на миксерчета