fallback

Абсурд - тази Lada Niva от 1980 се продава за 288 000 долара

Колата с пробег 220 км изглежда, сякаш току-що е излязла от завода

Lada Niva е едно от най-известните превозни средства, създавани в СССР, но дори нейният легендарен статут не е достатъчен, за да оправдае абсурдната цена от 288 000 долара, поставена на екземпляра, който виждате тук. Този конкретен модел е Lada Niva от 1980 г. с удивително нисък пробег от само 220 км.

Представена през 1977 г. и произвеждана все още днес, Lada Niva продължава да разчита на основните си оръжия – здрава и проста конструкция заедно с ниска цена. През годините бяха направени редица промени по автомобила, но дори и те не могат да обяснят исканата от собственика сума.

Според обявата, публикувана на auto.ru, този офроудър в момента се намира в Толиати (Русия), близо до завода на АвтоВАЗ. Собственикът притежава оригиналната документация и касовата бележка, предоставяща доказателство за закупуването на тази Niva през 1980 г.. Това е една от първите версии на модела, като това се вижда и от хоризонтално разположени задни светлини.

Забележително е, че въпреки възрастта си, екстериорът на тази Niva остава в отлично състояние - с оригиналната червена боя, хромираните брони и стоманените джанти, които все още блестят. Основите агрегати и системи, включително окачването, двигателят, диференциалът и изпускателната система, изглеждат недокоснати.

Седалките и арматурното табло в салона все още са защитени от същите найлони, които са поставени при доставката на автомобила, като те допълнително запазват "девственото" му състояние.

Под предния капак се крие оригиналният 1,6-литров четирицилиндров бензинов двигател с атмосферно пълнене, произвеждащ 76 к.с. Това е малко по-малко от 1,7-литровия двигател на настоящия модел, който развива 83 к.с. над 40 години по-късно. Мощността се предава към четирите колела чрез 4-степенна механична скоростна кутия и система 4WD с три блокиращи диференциала.

Като се има предвид, че цените на по-новата Lada Niva Legend от 2023 стартират от 8664 долара, изглежда невероятно някой да плати $288 000 за тази „капсула на времето”. Но и по-невероятни неща са се случвали на пазара на стари автомобили.

Още снимка на тази капсула на времето - вижте в галерията:

fallback
  • #3
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Според мен без да искат са написали две нули в повече
  • #2
    Fury ( преди 11 месеца )
    За колекция на някой руски олигарх, фен на "отечествените" автомобили. Бълха го ухапала!
  • #1
    анонимен ( преди 11 месеца )
    И защо да си купя 40+ годишна кола за 290к евро, като нова почти същата струва 9к евро?
fallback
Последни