IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Законодатели обявиха война на автомобилната индустрия заради древна технология

Американски сенатори протестират срещу премахването на AM радиото от новите автомобили

Американски законодатели и автомобилните компании влизат в сериозен конфликт заради една от най-старите технологии, използвани в индустрията, съобщава Autoevolution, като посочва причините за това.


радио


Все повече производители се отказват от AM-радиото в своите модели, но властите са убедени, че това е функция за безопасност, която трябва да остане. В крайна сметка група сенатори от двете партии – демократи и републиканци, предложиха закон, с който да се забрани на производителите на автомобили да премахват AM радиостанциите в своите превозни средства.

В миналото радиоприемникът се смяташе за сериозно подобрение на луксозна кола. Отне известно време, преди радиото да стане стандартно оборудване във всички превозни средства. По-късно то беше интегрирано със системите на автомобила, превръщайки се в „информационно-развлекателна система“.


радио


Независимо дали предлага касетофон, CD-плейър или стрийминг-устройство, радиото си остана основната част на мултимедията. В ерата на стрийминг-услугите обаче то се превърна в нещо излишно, тъй като дори в цифров формат то бива пренебрегвано от водачите, повечето от които така или иначе предпочитат да слушат Spotify.

Ето защо производителите на автомобили тихомълком започнаха да премахват радиостанциите от превозните си средства. В някои случаи производителите на автомобили се отказаха от AM-радиото, докато други премахнаха радиоприемника като цяло. Това остави услугите за стрийминг като единствената опция за настройка на радиостанции. Оказа се обаче, че това прави впечатление на потребителите и дори се превръща в проблем.


радио


Въпреки че качеството на звука на станциите, излъчвани на AM вълни (аммпитудна модулация) е по-лошо от това на FM (честотна модулация). В същото време обаче FM сигналът се разпространява само по права линия и е ограничен до около 50-60 км, докато AM има много по-голям обхват. И това го прави идеален за предаване на спешни сигнали и информация за трафика.

Някои експерти твърдят, че AM радиостанциите са по-устойчиви, когато са изправени пред кибератаки и дори ядрена война. Ето защо американските законодатели обединяват сили, за да се борят с тенденцията за изчезване на AM радиостанции от съвременните превозни средства, считайки ги за функция за безопасност. Сенаторите са категорични, че загубата на AM радио подкопава федералната система, която предоставя критична информация за обществената безопасност.


мултимедия


Законопроектът предлага Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA) да изготви наредби за налагане на AM радио в нови превозни средства без допълнително заплащане. Това предложение обаче е посрещнато на нож от автомобилната индустрия, която го определя като „ненужно“. Алиансът за автомобилни иновации - търговска група, представляваща големите автомобилни производители, посочва, че Интегрираната система за обществени сигнали и предупреждения (IPAWS) вече може да разпространява предупреждения в редица технологии, включително AM, FM, интернет базирано или сателитно радио, както и през клетъчни мрежи.


0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Никола ( преди 1 година )
    2/3 минимум
  • #6
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Айде сега поредната така срещу китайските производители,
  • #5
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 1 година )
    То, голям проблем, че няма да мога да слушам новини от държавните радия на съседни държави!..... Щото, не виждам друга полза за българския шофьор....
  • #4
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Ал ( преди 1 година )
    АМ радиото трябва да остане - все още има радиостанции там! Не съм видял някой да слуша станции на Spotify! Дивотии...
  • #3
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Драгой ( преди 1 година )
    Не съм видял някой да търси радио на АМ. Иначе, факт, че качеството е по-лошо, но обхвата е по-голям. Вероятно става за отдалечени от предавателите места.
  • #2
    20 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Пешко, макар разделението на амплитудна и честотна модулация да е напълно техническо вярно, в България приетата терминилогия е "средни вълни" и "ултракъси вълни (УКВ)", които също са технически верни, но по друга класификация.
  • #1
    3 rate up comment 21 rate down comment
    младен ( преди 1 година )
    Аз лично се дразня като цъкам да превключа на радио на AM и MW. Отдавна трябваше да е маханато.