IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автопаркът на американците се оказа рекордно застарял

Средната възраст на автомобилите по пътищата на САЩ е 12,5 години

Автопаркът на втория по големина пазар в света – американският, отчита рекордно застаряване на превозните средства, информира доставчик на автомобилни данни и анализи S&P Global Mobility. С повече от 284 милиона превозни средства в експлоатация (VIO) по пътищата на САЩ, средната възраст на автомобилите и лекотоварните камиони в САЩ отново се повиши тази година до нов рекорд от 12,5 години, което е с 3 месеца повече от предходната година. Настоящото увеличение на средната възраст е за шеста поредна година и най-високото от 15 години насам след кризата от 2008-2009 г.

 

Средна възраст на автомобилите в САЩ-1

 

Тенденцията към по-дълго притежаване на автомобили датира от пандемията от COVID-19. От една страна хората са по-малко склонни да използват обществен транспорт, предпочитайки лични автомобили. От друга - поради локдауните не можеха да си купят нова кола от дилър.

Търсенето на употребявани автомобили рязко скочи, както и цените (за разлика от приходите). В резултат на това мнозина бяха принудени да купуват по-стари коли от първоначално планираното. Тенденцията все още се наблюдава. Прекъсванията на глобалната верига на доставки, ниското предлагане и голямото търсене тласкат цените нагоре. Хората отлагат покупката на нова кола или решават да купят употребявана.

 

Средна възраст на автомобилите в САЩ

 

От януари 2022 г. средната възраст на седаните, купетата, комбитата и хечбековете се е увеличила от 13 на 13,6 години, докато възрастта на кросоувърите и SUV се е увеличила от 11,5 на 11,8 години, според S&P Global Mobility.

Трябва да се отбележи, че продажбите на електрически автомобили в САЩ растат и следователно средната им възраст намалява. През 2022 г. в страната са продадени 758 хил. напълно електрически коли, като средната възраст е намаляла с 1 месец и вече е 3,6 години.

 

Средна възраст на автомобилите в САЩ-3

 

Ограничените продажби на нови превозни средства ще продължат да оказват влияние и натиск за повишаване на средната възраст. Продължаващото нарастване на броя на леките камиони означава, че броят на пътническите автомобили ще падне под 100 милиона за първи път от 1978 г.

През 2022 г. продажбите на дребно и паркът на нови леки превозни средства в САЩ спадна с 8% от 14,6 милиона единици през 2021 г. до 13,9 милиона през 2022 г. - най-ниското ниво, регистрирано от повече от десетилетие.

Въпреки икономическите затруднения, продажбите на нови превозни средства се очаква да надхвърлят 14,5 милиона единици през 2023 г., според прогнозите на S&P Global Mobility.

 

 

0 от 500
  • #10
    2 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Използвам случая да кажа, че аз в България като видя някой с неизправна и ДИМЯЩА морга го избутвам от пътя.
  • #9
    7 rate up comment 2 rate down comment
    От село ( преди 11 месеца )
    Стари и нови коли няма! Има в изправност и в неизправност!
  • #8
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Хубо че сте преписали за САЩ, ама да бяхте отворили търсачката и да споделете какво е положението в Европа, миналата година в Испания средната възраст клонеше към 13
  • #7
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    В САЩ има много майстори, които им е хоби да оправят стари коли. Има хора, които карат само стари класики и нищо друго. Автомобилната култура е съвсем различна от тази в бедна съдрана гАйропа, която им е колония. Също така в САЩ могат да си го позволят, защото изкарват много повече пари отколкото тук, а цените са им много по-ниски на всичко. Ама наистина на всичко, особено на автомобилите, горивата и електрониката. Частите са също на смешна цена и услугите не са така скъпи за тунинг и ремонт.
  • #6
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Колега, в САЩ автомобилите са по-евтини от тези в Европа а заплатите им също не са за пренебрегване, дебелия ще го джвакат такива като нас със смешни заплати
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    И все по стар ще става. Скоро тези които желаят да си купят евтин автомобил, ще разполагат само с опцията за стар автомобил с ДВГ, защото цените на новите автомобили се качват независимо от задвижването, а цените на електромобилите няма да падат до толкова ниски стойности като на старите автомобили с ДВГ и дори на преклонна възраст ще се продават скъпо. Тоест бедните хора ще имат избора да си купуват все по-стари автомобили с ДВГ.
  • #4
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Мда ( преди 11 месеца )
    Всеки трети има някой масъл кар от 60те години в гаража! Нищо, че е с двигател от 2022, пак я пишат 63та! Мислете ги амаериканците още, че карали стари коли....
  • #3
    9 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    #1 "Възрастта не е проблем." - ами проблем е.. най-вече за собственика, но и за околните.
  • #2
    21 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    И пак е по-затегнато от у нас. Тук ако колелата са приблизително кръгли, двигателя успява да върти и има някакво спирачно усилие си свободен да се чувстваш състезател. Пияните и надрусаните също не липсват.
  • #1
    15 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Възрастта не е проблем. Проблема е да се поддържа като хората и да се използва според състоянието. В САЩ не знам до щат ли е или по принцип не са големи изискванията като в Европа. Там по-големия проблем е че през половината време ги карат легално надрусани с лекарства.