fallback

Експерти: Tesla напусна премиум-сегмента

Компанията на Мъск се отказва от битката с Mercedes, за да се бори с Ford и Renault

Американският производител Tesla инициира „ценови войни“ на пазара и няма съмнение, че скоро нейните основни конкуренти няма да бъдат премиум-марките, а масовите производители. В САЩ това ще бъдат Ford, а в Европа – Renault, убедени са анализаторите от Bloomberg.

Експертите са сигурни, че Илон Мъск жертва печалбите в името на обема на продажбите и Tesla вече няма да може да се конкурира с премиум-марките на пазара. Те припомнят, че първоначално електрическите автомобили на американския производител са привличали купувачи на луксозни модели от същия ценови сегмент като BMW или Mercedes-Benz. Дори най-масовите електромобили на марката – като Model 3, струват повече от тези на „евтините“ конкуренти, но в последно време Мъск промени стратегията си.

През 2023 г. цените на електрическите превозни средства на Tesla в САЩ паднаха с 15-29%, като автомобилният производител прилага подобна тактика и на други пазари по света. В същото време конкуренти няма с какво да отговорят. Ford беше принуден да реагира и да намали цената на Mach-E с 4500 долара, което ще бъде проблем, тъй като прогнозирана загуба на марката за 2023 г. е цели 3 милиарда долара.

Обратната страна на политиката на Tesla е действителното оттегляне от премиум-сегмента и възможното обезценяване на водещите модели Model S и Model X. Интересното е, че в същото време Mercedes-Benz следва обратната стратегия - евтините модели ще бъдат пенсионирани, а обемите ще бъдат пожертван в името на статута на първокласна марка.

fallback
  • #31
    Муахаха ( преди 1 година )
    До 27 - "защото премиум не означава лукс" - синоними в английския език на Premium - delux, first-class, five-star, good-quality, high-class, primary ..... Ще си развиваш ли още теории или ще седнеш да прочетеш малко?!?! Ниво на оборудване при повече марки и модели "Premium equipment line" - вземи прочети дали някъде е свързано с ускорени и пробег или с допълнителни екстри и лукс! Айде стига безплатни лекции!Легай да спиш дечко!!
  • #30
    До Тинтири минтири ( преди 1 година )
    Впродължения на няколко часа по обед на 1 май произведената енергия от соларни централи надвишава тази от всички други източници, включително АЕЦ "Козлодуй" и общото производство на ТЕЦ-овете. Това се случва за първи път в България и до голяма степен показва на практика как се случва енергийната трансформация...Според данни на Електроенергийния системен оператор над 31% от производството на ток в страната идва от соларни паркове, докато АЕЦ е 29%. Тази от ТЕЦ пък е едва 22%.
  • #29
    Муахаха ( преди 1 година )
    27 и 24 я пак,я пак!? Има официална класивификация бре,какви са тия свободни съчинения дето разтягате!! Luxury vehicles - "An executive car is a premium car larger than a compact executive", "compact luxury car is a premium car larger than a premium compact", "premium compact class is the smallest category of luxury cars. " Да превеждам ли?!? Не че това ще значи, че имате акъл да го асимилирате!!!!Премиум е синоним на лукс!Само във вашите глави не е
  • #28
    анонимен ( преди 1 година )
    ТеслАта никога не е и минавала покрай премиум сегмента.
  • #27
    До 23 ( преди 1 година )
    "дизелов Голф 2 харчи 4/100, премиум ли е?!?!" Ами не не е premium car. Дизеловия голф си е affordable car - достъпен автомобил заради ниската си цена. "Тунингован Голф 2 ускорява от 0 до 100 за под 3 секунди!Премиум ли е?" Разбира се, че е премиум, след като струва два пъти повече от обикновения дизелов голф. Даже не е необходимо да му слагаш луксозен салон защото премиум не означава лукс!
  • #26
    Luxury car ( преди 1 година )
    Всички луксозни автомобили ще бъдат направени от най-добрите материали, предлагащи лукс отвътре навън. Те често са на повишена цена поради части, марка и материали.
  • #25
    Luxury car ( преди 1 година )
    Какво е луксозен автомобил?Луксозният автомобил е този, който предлага на шофьорите и пътниците огромен комфорт и удобство. Всеки луксозен автомобил ще предостави на купувача това, което иска. Не всички са просторни, тъй като някои се използват предимно заради скоростта си. Например, Ferrari е луксозен автомобил. И все пак, той не предлага пространство, а предлага скорост и производителност. Така луксозният автомобил определя вашата цел.Всички луксозни автомобили ще бъдат направени от най- ...
  • #24
    От 1 и 3 до мухаха ( преди 1 година )
    До #2,#4,#5, #6, #7, #9 анонимен , #10 Гост, #14 добърден #21Муахахах #23. Омръзна ми да споря с неграмотни хора, които не знаят значението на думите и затова птеди да продулжим спора, ще ви помоля да копирате отнякъде значението на думата Premium и да коментираме ПОСЛЕ, дали Тесла е била премиум или не. ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ цитата на английски или преведено, няма значение! Хайде да видим дали на някой му стиска да го направи и да си признае грешката!
  • #23
    До 20 ( преди 1 година )
    Ниския разход не прави една кола премиум - дизелов Голф 2 харчи 4/100, премиум ли е?!?! Ускорението не прави една кола премиум!Тунингован Голф 2 ускорява от 0 до 100 за под 3 секунди!Премиум ли е? Пробега не прави една кола премиум! Дизелов Голф 2 може да мине с един резервоар поне 900км! Премиум ли е?!?! Като няма с какво да докажете, че една тесла е премиум, почвате ускорение, пробег, дрън, дрън!На Плейта за 150к USD му падат уплатненията на вратите като се отворят!Това ли е премиум?!?!
  • #22
    До Carlife by Dani ( преди 1 година )
    По тенденциозни "ревюта" не съм гледал! Изобщо няма да коментирам вечно намръщението физиономии на участницте в клиповете!Типочно по български - да изглеждаш важен, требе да си сърдит! За глупостите по доставката на конкретаната кола, и кви били немците към клиента от чужбина, айде молим ви!!!А за двойния разход на EV6 GT спрямо Y - как при моите пътувания в Германия разликата между двете е под 10% а при Carlife by Dani е 50%?!?! На мен ли да си вярвам или на поредното зомби търсещо лайкове?!?
fallback
Последни