IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-важните иновации в автомобилите?

Въздушните възглавници и навигацията са предпочитани от шофьорите

Технологичната революция в автомобилната индустрия се движи с пълна сила и непрекъснато се измислят все нови и нови неща, но кои иновации в автомобилите са най-ценни за шофьорите? Отговор на този въпрос дава ново проучване във Великобритания, реализирано от Motorpoint, за което съобщава Аutoevolution.

 

navigation-apps-and-airbags-crowned-most-important-driving-innovations-214087_1

 

Според британските шофьори относно системите номер едно е безжичната „лична мрежа“ Bluetooth, от която те дори не биха си помислили да се откажат. LED фаровете са на второ място, следвани от безключов достъп и интеграция на смартфон.

Що се отнася до технологиите, шофьорите намират за номер едно сред разработките въздушните възглавници. Приложенията за сателитна и GPS навигация са на второ място, следвани от камери, сервоуправление и сензори за паркиране.

 

navigation-apps-and-airbags-crowned-most-important-driving-innovations_6

 

Интегриране на смартфон, като Apple CarPlay и Android Auto, също е в топ 20 на автомобилните иновации, заедно с автономни автомобили, мониторинг на налягането в гумите, хибридни двигатели и автоматично размразяващи се предни стъкла.

Автомобилите непрекъснато стават по-умни и се очаква автомобилната индустрия да бъде част от друга голяма трансформация, след като самите технологични компании се разширят на този фронт, допълва Аutoevolution.

 

navigation-apps-and-airbags-crowned-most-important-driving-innovations_8

 

Apple и Xiaomi са две от най-големите имена, които в момента работят върху собствените си превозни средства, като тяхното начало се очаква през 2024 г. EV на Xiaomi вече е в напреднал етап и компанията казва, че масовото производство ще започне за моделната 2024 г.

Същевременно Apple няма да пусне колата си по-рано от 2025 г. Според неофициална информация компанията може първоначално да избере по-конвенционален подход, разкривайки Apple Car с традиционна конфигурация на кабината. В крайна сметка Apple Car може да се развие в напълно автономно превозно средство, дори без волан и педали.

 

navigation-apps-and-airbags-crowned-most-important-driving-innovations_3 (1)

 

Експанзията на технологичните гиганти в света на автомобилите може да доведе до цялостно преобразуване на купето. И Apple, и Xiaomi планират да превърнат настоящата кабина на автомобила в хол на колела, масово фокусиран върху технологиите. Екрани навсякъде, видео разговори и разширена интеграция на телефона ще бъдат част от новото изживяване.

Apple, например, вече е патентовала усъвършенствана технология за захранване на тази концепция, включително прозорци, които могат автоматично да регулират светлината от съображения за поверителност. Прозорците могат да се затъмняват по време на видео разговор, например, позволявайки на кабината на колата да се „удвои“ по време на видео разговор.

 

navigation-apps-and-airbags-crowned-most-important-driving-innovations_1

 

Игрите също си проправят път към автомобилите, тъй като „концепцията за хола“ позволява на обитателите да играят игри, без да се притесняват от разсейването на шофирането. Облачната интеграция вече е налична в избрани модели и съчетана с автономно шофиране, може да превърне превозните средства в PlayStation на колела.

Разбира се, тази трансформация няма да се случи за една нощ, но може да набере по-голямо темпо, след като технологичните гиганти доведат своите превозни средства до реализация, за да се конкурират с традиционните автомобилни производители.

 

 

0 от 500