IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За 20 години колите в Европа пораснаха с 20 см 

Причините за увеличените размери са безопасност и комфорт

За последните 20 години средната дължина на новите автомобили в Европа се е увеличила с 20 см, средната височина и ширина също. Вече не е тайна, че новите коли са пълни с „хормони на растежа“ и тази тенденция е в продължение на повече от две десетилетия, съобщи Аutomobile-magazine.

 

peugeot-3008

 

Но на какво се дължи това окрупняване? На първо място заради безопасността и комфорта, като се има предвид, че по-голямото пространство позволява по-малък риск за водача и в същото време по-голям комфорт за него и пътниците. След това идва въпросът с шумоизолацията, а също така и с общата тенденция на дизайнерите през последните години. Не на последно място и поради електрификацията, а заради нисък аеродинамичен коефициент има тенденция да се създават дълги и тънки автомобили.

За 20 години колите са станали по-високи средно със 7 см (1,55 м през 2022 г.). Вината е, разбира се, на SUV, които сега представляват повече от 40% от регистрациите в Европа. А за ширината нарастването за 20 години е 10 см. По-широк и по-висок автомобил, това е рецепта, която противоречи на основните принципи на аеродинамиката.

 

Колите станаха по-големи

 

Най-драстичното увеличение е при дължината – средно 4,16 м през 2000 г. и 4,36 метра през 2022-а – по сантиметър всяка година. Това е тенденция, която изглежда напълно отразява американския дух, като се има предвид, че в САЩ пикапите и SUV са най-продаваните автомобили в историята.

Все повече коли и все по-големи - това отчасти обяснява основните проблеми при управлението на пътните превозни средства в големите градове. Как да се движат безопасно, къде да се паркират - въпроси, които вероятно ще останат и по отношение на електрическите коли, които все повече настъпват.

 

 

0 от 500
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Мъж ( преди 1 година )
    Нали мечтата на всеки мъж е да му порасне 20см, така че е нормално "чушко-удължителите" да са пораснали с толкова.
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Колите пораснаха,а акъла на тез не дойде,защото по-големите коли са мярка за по-ниско интелектуално ниво и на намаляне размера на някой органисвързани с това.
  • #7
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    До 3.Колко тона вредни газове се получиха при самовзривяването на Спейс екс?Афрото работи на принципа проба грешка и това няма да му е първия неуспех,няма да и последния.
  • #6
    13 rate up comment 0 rate down comment
    ВМПХВТНП ( преди 1 година )
    Всички борят климатичните промени от седалките на все по-високи, по-широки и по-тежки "джипове". Няма такава шизофрения.
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Всяко поколение Голф расте с 5см да може да искат немците новия, защото бил по-голям. Е па те 5 см нищо не са да не говорим има коли над 4.50 и пак е тясно отзад.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    гоу бигър ( преди 1 година )
    Общо взето всяко следващо поколение на моделите порастват с по 1-2 понякога дори до 5 см.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 1 година )
    Нищо не си видял още, изчакай само да влезе евро 7 в сила и да им накичат допълнителните системи за изчистване на вредните газове и хибридни системи и да видиш как ще доближат и задминат електромобилите по тегло.
  • #2
    11 rate up comment 0 rate down comment
    ... ( преди 1 година )
    Мерцедес пак прецакаха нещата, най-новата Е класа е с 2см по-къса :) но пък цените са само на горе, няма значение, че материалите са по-калпави!
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Те и на кг качиха... скоро да не поискат кат. С за да караш кола.