IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Cupra добави електрическо SUV Coupe в гамата на VW Group

Tavascan излиза на пазара догодина, като ще предлага пробег до 550 км

Притежаваната от SEAT нова автомобилна марка Cupra разкри изцяло своя втори изцяло електрически автомобил и първи електрически SUV - Tavascan. Той ще се появи на пазара догодина, като цените предстои да бъдат обявени.


Cupra Tavascan


Възприемайки стил на купеобразен SUV, Tavascan всъщност представлява версия на Volkswagen ID.5, Skoda Enyaq Coupe iV и Audi Q4 e-tron Sportback. Подобно на тези модели, той е изграден на платформата MEB на VW Group, но е проектиран и разработен в Барселона (Испания).

Първият електрически SUV на Cupra е малко по-дълъг, по-широк и по-нисък от VW ID.5, с размери 4644 мм дължина, 1861 мм широчина, 1597 мм височина и междуосие от 2766 мм.


Cupra Tavascan


От стилистична гледна точка, Cupra Tavascan произлиза директно от концептът Tavascan, представен на автомобилното изложение във Франкфурт през 2019 г., въпреки че дизайнът му е смекчен за производство. Като цяло този стил ще се използва и за бъдещите електрифицирани автомобили в гамата на испанския бранд.

Акцентите включват отличителен преден край, включващ впечатляващи матрични LED-фарове с три триъгълника, осветено лого на Cupra и масивна долна решетка, атлетичен страничен профил с черна А-колона и две гънки, които се спускат към предната част. Задна част е с високо разположени задни светлини, обединени от светлинна лента, и голям дифузьор.

В салона впечатление прави 15-инчов централен сензорен екран – най-големият досега в модел на Cupra, задвижван от ново проектиран и разработен Human Машинен интерфейс (HMI), който е поставен на арматурното табло. Виждат се още тънки вентилационни отвори и многофункционален спортен волан, както и стандартни спортни седалки тип „кофа“.


Cupra Tavascan


Автомобилният производител твърди, че пространството за пътниците е оптимизирано, за да осигури „перфектен комфорт“ както отпред, така и отзад, като Tavascan предлага и интелигентни опции за съхранение. Обемът на багажника е 540 литра, което е малко повече от Q4 e-tron Sportback и малко по-малко от Volkswagen ID.5 и Skoda Enyaq Coupe iV.

За електрическото SUV Coupe ще се предлагат два варианта на задвижвания. По-слабият е с един електромотор с 281 к.с. и 545 Нм – версия Tavascan Endurance, която е със задно предаване. По-мощният - Tavascan VZ, разчита на два електромотора с 355 к.с. и 679 Нм, като задвижването е към четирите колела. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,6 секунди.

И двата варианта се захранват от пакет литиево-йонни батерии с мощност 77 кВт/ч, позволяващи пробег от 550 км при модела със задно предаване и 520 км при този с AWD. За да увеличи ефективността, Cupra Tavascan се предлага и с пет различни нива на рекуперация на енергия и допълнителна термопомпа.


Още снимки на Cupta Tavascan - вижте в галерията:


Що се отнася до зареждането, Tavascan може да достигне от 10 до 80% за по-малко от 30 минути с помощта на DC бързо зарядно с поне 135 кВт. Твърди се също, че батерията добавя 100 км само за 7 минути.

Както при роднините си от Volkswagen, Skoda и Audi, Cupra Tavascan разполага с набор от бордови усъвършенствани системи за подпомагане на шофирането, включително адаптивен круиз-контрол, Front Assist, Connected Travel Assist, Emergency Assist, Side and Exit Assist, Exit Warning, Remote Асистент за паркиране и др.

0 от 500