IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mustang е най-продаваният спортен автомобил в света

За 10 години Ford е доставил 1 018 807 бройки от модела на клиенти в над 100 държави

Ford Mustang е най-продаваният спортен автомобил в света през последното десетилетие, сочат данни на експерти от S&P Global Mobility. Точно 1 018 807 Mustang са били доставени на клиенти от 2013 г. до 2022 г.

 

Ford Mustang

 

Моделът се изнася в над 100 държави, но по-голямата част от сделките са в САЩ. Според статистиката на Ford американските шофьори купуват 79% от всички Mustang на планетата.

„Гордеем се с цялото семейство Mustang, това, което то представлява за Ford и особено с нашите страстни собственици и фенове на Mustang“ - каза Дейв Боузман, вицепрезидент на Ford. - Нашият ангажимент да служим на глобалната общност на Mustang е това, което спечели на Mustang честта на най-продаваната спортна кола в света за 10 години.“

 

Ford Mustang-1

 

Феновете на Ford наричат 17 април „Деня на Mustang“, тъй като това е датата, на която модела е представен през 1964 г., но тази година се отбелязва „десетилетието на Mustang“. Автомобилът е най-продаваният спортен модел в света в продължение на осем поредни години, като през 2018-а са достигнати 10 милиона за всички времена.

След като беше изпреварен от Dodge Challenger в САЩ в две поредни години, Mustang си върна първото място през първото тримесечие на 2023 г. с 14 711 доставени коли в сравнение с 11 371 Challenger. Chevrolet Camaro завърши трети със 7780 продажби. И двата конкурента на Mustang ще бъдат спрени през следващата година, като V8 Challenger ще бъде заменен от изцяло електрическия Charger Daytona SRT, а бъдещето на Camaro е несигурно.

 

Ford Mustang-2

 

Междувременно обновен Mustang се очаква през 2024 г. - Dark Horse, с V8 двигател с мощност 500 к.с., което го прави най-мощният 5,0-литров Mustang, създаван някога.

Колкото и впечатляващ да е броят коли, продадени през последните 10 години обаче, този милион бледнее в сравнение с предишна забележителност на Mustang. Едномилионният Mustang е доставен на 2 март 1966 г. - по-малко от две години след като Гейл Уайз купи първия за $3347 от търговец в Чикаго, който го продаде на 15 април, два дни преди официални дебют в Ню Йорк.

 

 

0 от 500