IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-добрите летни гуми за 2023

Покупката може да бъде предизвикателство, затова ви улесняваме с избора

Купуването на летни гуми може да бъде истинско е предизвикателство, тъй като на пазара се предлага широка гама от марки, модели и размери, сред които да избирате. За да ви спестим малко от времето, което иначе трябва да отделите в сравняване на характеристиките на различни марки, се допитахме до експерти в бранша, които подредиха в скромна класация най-добрите летни гуми за тази година според потребителското търсене.


гуми реклама


Топ 5 на най-добрите марки и модели летни гуми за 2023 година:

CONTINENTAL PremiumContact 6

PremiumContact 6 е премиум лятна гума, която се отличава с изключително добро сцепление и прецизност на управление. Моделът се произвежда от уникалната смес Safety Silica, кoето му гарантира постоянно сцепление с асфалта, като същевременно подобрява живота на самата гума.

Освен това е оборудван с асиметрична шарка на протектора, която осигурява добър контрол на управление на автомобила и високо ниво на комфорт при шофиране. Друга изключително силна страна на PremiumContact 6 е подобреното контактно петно и оптимизиране отпечатък, благодарение на което пробегът на гумата е увеличен няколкократно.

За разлика от предшественика си (PremiumContact 5), Continental PremiumContact 6 предлага не само по-добро поведение на пътя и по-голяма устойчивост на износване, но и 15% по-голям пробег и с до 10% намалени нива на шума.

BRIDGESTONE POTENZA SPORT

Potenza Sport е лятна гума, предназначена за леки автомобили, SUV и автомобили 4х4. Моделът принадлежни към премиум класа и е създаден, за да позволи на водачите да постигнат максимална скорост, като същевременно поддържат безопасност и пълен контрол над автомобила. Поради това се препоръчва за спортния сегмент, както и за потребители, които ценят динамичното шофиране.

Potenza Sport се отличава с уникалната си асиметрична шарка на протектора, която гарантира отлично сцепление както на прав път, така и при завой. Каналите и шарките на протектора са разпределени така, че да осигуряват максимално бързо отвеждане на водата, а триизмерните ламели от друга страна влияят върху спирачния път и параметрите при завиване.

Профилът на Potenza Sport, както и иновативната смес, от която се произвежда повишават сцеплението, подобряват спирачната активност и гарантират равномерно износване на протектора на гумата.

Michelin Pilot Sport 4

Точно както Continental, и присъствието на Michelin в тази класация е не само напълно очаквано, но и почти задължително. И това е напълно логично предвид факта, че тези две марки се надпреварват да ни изненадват с нови и изключително надеждни и високотехнологични модели гуми.

Pilot Sport 4S е иновативна лятна гума, предназначена основно за спортни автомобили. Моделът гарантира максимална производителност при бързо и динамично шофиране, пълен контрол на управлението, стабилност на пътя и безопасност. В конструкцията на лятната гума френският производител е използвал технология Dynamic Response, тоест, найлонови и арамидни колани, които гарантират добра реакция при движението на волана.

Благодарение на тази технология шофирането става по-прецизно, а производителността се увеличава, без значение какви са метеорологичните условията и пътищата, по които се шофира. Моделът разполага и с асиметричен, ултра реактивен протектор, който непрекъснато се адаптира към пътната настилка, гарантирайки максимален контакт с нея.

Оптимизираните надлъжно разположени канали пък се справят отлично с евакуирането на водата, а жлебовете, разположени прецизно по протектора предпазват от неприятния ефект от аквапланинга.


гуми реклама


Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6

Това е модел лятна гума от висок клас, която ще зарадва шофьорите, търсещи модел, който да им осигури отлично сцепление и висока производителност. Eagle F1 Asymmetric 6 е разработена с технология Dry Contact Plus, което означава, че гумата реагира на стила на шофиране и на типа пътна настилка. Иновативната смес, от която се произвежда от своя страна осигурява по-добър контакт с пътната настилка, която позволява на автомобила да спре безопасно.

Моделът е оборудван и с технология за защита на джантите, при която се използва по-дебел слой каучукова смес в близост до джантата, за да се сведе до минимум рискът от повреда на джантата при преминаване през бордюри.

Pirelli Cinturato P7 Blue

Cinturato P7 Blue е първокласна лятна гума, която се отличава с горивна ефективност, голям пробег и висока безопасност. Благодарение на равномерното разпределение на контактното налягане Cinturato P7 Blue предлагат много ниско съпротивление при търкаляне и висок комфорт при шофиране.

Иновативният материал на протектора на летния модел на Пирели, както и асиметричният му дизайн с четири надлъжни канали пък подобряват сцеплението както при сухи, така и при мокри настилки.