IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте най-малкия и най-бърз кемпер в света

В преработения Chevrolet Camaro може да се спи и дори да се готви (ВИДЕО)

Ако имаше състезание за най-малък и едновременно най-бърз кемпер в света, то има един такъв, който със сигурност ще го спечели. Или поне в това е убеден американецът Арслан – модерен номад, който е превърнал Chevrolet Camaro в свой дом.

 

worlds-smallest-and-fastest-camper-is-a-diy-solar-powered-chevy-camaro-conversion_2

 

Арслан е от Ню Джърси и според собствените му разкази живее в коли от няколко години и всяка от тях става все по-малка. Започва с ван Mercedes-Benz Sprinter, след това „слиза“ на Chevy Suburban и накрая - Camaro. Това е модел от пето поколение в много добро състояние, който той купува за 6000 долара.

Арслан сам прави и трите преустройства като експерименти, които биха му позволили да проучи най-евтините методи за превръщане на превозно средство в дом. Тъй като домът става по-малък, намалява и бюджетът за преустройството. Започна с 8000 долара, след това харчи 5000 накрая само 1500 за Camaro. Така общо неговият дом на колела струва 7500 долара.

 

worlds-smallest-and-fastest-camper-is-a-diy-solar-powered-chevy-camaro-conversion_17

 

Арслан работи като технолог в медицинския бранш и все още плаща за обучението си. Но не плаща наем... Неговият живот в колата той нарича стелт къмпинг (stealth technology - системи за активно и пасивно радарно противодействие, които се използват от самолети, кораби и ракети с цел да бъдат по-малко забележими).

Той живее в пространство с размер само около 2832 л, в което има нещо като кухня и зона за спане, всекидневна и, може би по-впечатляващо, кемперът е изцяло захранван от слънчева енергия. Неговият слънчев кемпер (така той нарича преобразуването на Camaro) е самото определение за стелт. Може да не е много дом с обичайните удобства, но е скрит. 

 

worlds-smallest-and-fastest-camper-is-a-diy-solar-powered-chevy-camaro-conversion_3

 

Арслан извършва преобразуването сам за 10 пълни работни дни. Дори взима и мерки за безопасност като използване на пропан и детектор за CO2, когато готви. Не е печатна грешка - Арслан готви в своето Camaro. 

Кухнята е разположена там, където някога е била пътническата седалка и е от шкаф с две чекмеджета с керамичен плот или печка с пропан. Също така има 10-инчова мивка с кран, захранван от батерии, активиран с бутон. Има 20-литрова кана за прясна вода, а използваната отива в 3,7-литрова кана. И двете са скрити в пространството за краката, заедно с преносимия писоар, който използва Арслан. За други нужди и душ използва членството си във фитнес клуб.

 

worlds-smallest-and-fastest-camper-is-a-diy-solar-powered-chevy-camaro-conversion_9

 

Задните седалки все още са на мястото си, но служат за различни цели. Тази зад пътническата е дневната на Арслан - мястото, от което готви и работи. Другата е място за съхранение на закуски и е напълно покритя от леглото с дължина 183 см и ширина 76 см, което минава през преграда от шперплат и се простира в багажника.

Начинът, по който е подредена спалнята, определено не е решение, което ще служи на всеки номад. От една страна лягането, или ставането от леглото изисква известна степен на гъвкавост и експертно маневриране.

 

worlds-smallest-and-fastest-camper-is-a-diy-solar-powered-chevy-camaro-conversion_13

 

Второ - леглото е предназначено да служи на някой, който спи по гръб, или по корем и няма място да се завърти. Изобщо. Половината от багажника е заета от леглото, а другата служи за гардероб на Арслан.

Освен това в „кемпера“ има неща като малка кофа за боклук, акумулаторни LED светлини и захранван от слънчева енергия часовник, който работи като Bluetooth високоговорител и цветна нощна лампа. Това са детайли от този вид, които добавят усещане за домашен уют към колата.



Ентусиазмът на Арслан не изглежда да е намалял през месеците, в които живее в кемпера Camaro. Той се съгласява, че изборът му не е за всеки, нито е съвременна форма на номадство.

Но казва, че това е неговият начин да покаже среден пръст на наемодателите, да живее според собствените си правила, без дългове и свободно да се движи, както си иска. По-малък кемпер му позволява да паркира на по-добри места, дори на пренаселени улици и да се движи из града по-бързо, ако е необходимо.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500