IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-ценните автомобилни марки?

Класацията на Brand Finance през тази година има нов лидер

Най-ценната автомобилна марка в света за тази година е Tesla, като нейната стойност скочи с 44% до 66,2 милиарда долара, сочи ново изследване на водещата консултантска компания за оценка на марки Brand Finance. Американската компания е за първи път номер едно и за първи път марка, която не произвежда двигатели с вътрешно горене, оглавява световната класация.

 

Най-ценните автомобилни марки-2

 

Всяка година Brand Finance подлага на тест 500 от най-големите марки и публикува над 100 доклада, класирайки марките във всички сектори и държави. Най-ценните и най-силни марки в автомобилната индустрия в света са включени в годишната класация на Brand Finance Automotive Industry 2023.

Марката Tesla сега струва над пет пъти повече от преди пандемията, изпреварвайки миналогодишния лидер Toyota (стойността на марката спада с 18% до 52,5 милиарда USD), и миналогодишния подгласник Mercedes-Benz (спад на стойността на марката 3% до 58,8 млрд. USD).

 

Най-ценните автомобилни марки

 

Алекс Хей, директор по оценка на Brand Finance, каза: „Този ръст в стойността на марката е положителен знак за Tesla, тъй като показва, че потребителите разпознават и ценят марката повече, което потенциално може да доведе до увеличаване на продажбите и приходите в бъдеще. Автомобилната индустрия е силно конкурентна, така че за Tesla да постигне това ниво на растеж е забележително постижение и свидетелство за стойността на марката Tesla. Сега Tesla трябва да работи, за да защити това движение напред.“

Китайската марка Sokon (стойността на марката се удвоява повече от 739 милиона щатски долара) е най-бързо развиващата се автомобилна марка след успешната 2022 г., през която тя продаде 21% повече автомобили на годишна база. Прогнозите на марката също се увеличиха, което спомага за по-нататъшното повишаване на стойността на марката.

 

Най-ценните автомобилни марки-5

 

Ferrari е най-силната автомобилна марка, която печели елитен рейтинг AAA+. В допълнение към изчисляването на стойността на марката, Brand Finance също така определя относителната сила на марките чрез балансирана карта с показатели, оценяващи маркетинговите инвестиции, капитала на заинтересованите страни и бизнес ефективността.

Оценката на Brand Finance за капитала на заинтересованите страни включва оригинални данни от проучване на пазара от над 100 000 респонденти в 38 страни и в 31 сектора.

 

Най-ценните автомобилни марки-6

 

Ferrari (стойността на марката спадна с 8% до 7,4 милиарда USD) отново е най-силната автомобилна марка с резултат от индекса на силата на марката от 90,7 и рейтинг на марката AAA+. Въпреки намалението на стойността на марката, Ferrari всъщност имаше силно финансово представяне през 2022 г. Намалението на нейната марка в щатски долари беше причинено главно от неблагоприятни валутни движения, като марката постигна ръст от 3,1%, измерен в евро.

Като част от своя анализ, Brand Finance оценява ролята, която специфичните атрибути на марката играят при стимулирането на цялостната стойност на марката. Един такъв атрибут, чиято значимост нараства бързо, е устойчивостта. Brand Finance оценява доколко устойчиво се възприемат конкретни марки, представени чрез „оценка за възприемане на устойчивост“.

 

Най-ценните автомобилни марки-3

 

Tesla има най-високия резултат за възприятие за устойчивост (5,43 от 10) и стойност (17,8 милиарда USD). Tesla е добре позната като пионер в технологиите за електромобили и батерии, които подпомагат прехода към икономика с по-ниски въглеродни емисии. Този образ ясно се пренася във възприятията на глобалните потребители.

Японската марка Denso (стойността на марката нараства с 6% до 4,5 милиарда USD) запазва титлата си на най-ценната марка за автомобилни компоненти в света за 6-та поредна година. Denso инвестира сериозно в електрификация, тъй като гледа към по-електрическо фокусирано бъдеще за автомобилната индустрия. Aptiv (стойността на марката нараства с 30% до 1,6 милиарда USD) е най-бързо развиващата се марка в тази класация. Френската марка Valeo (стойността на марката нараства с 1% до 2,3 милиарда долара) е най-силната марка за автомобилни компоненти с резултат от индекса на силата на марката 69 от 100, с рейтинг AA-.

 

Най-ценните автомобилни марки-9

 

Няма промяна в челната тройка на класацията на най-ценните марки гуми в света през 2023 г., като Michelin (стойността на марката се повишава с 2% до 7,9 милиарда USD) остава на първо място за 6-та поредна година. Следва Bridgestone (стойността на марката спада с 1% до 7 млрд. USD) и Continental (стойността на марката намалява с 3% до 4,1 млрд. USD) на трето. 

Освен че е най-ценната марка гуми, Michelin е и най-силната с резултат на индекса на силата на марката от 88,1 от 100, със съответния рейтинг AAA. Китайската марка Sailun е най-бързо развиващата се марка гуми (стойността на марката нараства с 6% до 7 милиона USD). 
Освен че е най-ценната и най-силна марка гуми, Michelin има и най-високата стойност за възприемане на устойчивост от всички марки гуми в класацията на 255 милиона щатски долара.

 

 

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Tesla ще се срине, като повечко от колите и чукнат първи юбилей - 10 год. Това ще е скоро. Просто е. Или 15 хил. $ за нова батерия или я продаваш на огромна загуба. Който иска да се вързва на тия теории за устойчивост. Точно Тесла е огромен красив и шарен балон. Другото важно от табличките - германците рулират както винаги. Ферари е...Ферари. Без аналог, без реална конглокенция.
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Ferrari ( преди 1 година )
    Ферари е Ферари
  • #8
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    И колко са се сринали продажбите на Тойота за 2023г?
  • #7
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Още една от опорките на тойотаджийчетата се срина като продажбите и през 2023...
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    4 когато си на лизинг има доста големи отстъпки ако направиш байбек на марка от същата компания, в моя случай Стулантис, спрямо това да смениш изцяло марката.
  • #5
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Щом ВАГ заедно (ФВ+Порше+Ауди) в класацията е далеч на първо място и немските марки като сбор също са най-напред то значи плюенето и омразата срещу ВАГ и Германия ще продължи с пълна сила. Това го пиша с уточнението, че плюенето срещу когото и да е грозно и тъпо но срещу споменатите от мен като, че ли е най-стабилно..
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Да разбирам ли че след като не ти хареса някой автомобил, купуваш отново и отново от същата марка та дано да ти хареса? От друга страна сам си противоречиш защото имаш две марки автомобили. Тоест всичко друго но не и лоялен клиент на някоя марка.
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    до 2 ( преди 1 година )
    Ами най-вероятно не, но от модел на модел и в зависимост къде е произведен автомобила качеството варира. Сегашният ми ситроен е правен в Испания и като цяло съм по-доволен от пежото ми, което е направено в Словакия.
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Разбира се това може да е причина да си купиш първия автомобил от марката, но ако още на първата година от притежанието започнеш да трупаш лоши спомени, дали ще повториш?
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    купувам по сантимент ( преди 1 година )
    Най-скъпата кола за човек е онази, по която има сантимент. В тази връзка ако имам добри спомени на дадено място и си спомням как съм видял някой модел Хюндай или Ауди за първи път, дори самата марка да е непрестижна или трошлива бих рискувал да си купя точно този модел, заради хубавите спомени.