IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов радар глобява за минаване на червен светофар

Такива устройства се инсталират на все повече кръстовища в Европа

Нови светофарни радари стават все по-многобройни в големите градове на Испания, като основната им функция е да гарантират, че превозните средства спират на червена светлина. Апаратурата засича и преминаване на автомобили на постоянна жълта светлина, а съгласно местните закони за движение по пътищата това носи същата санкция, съобщава Autopista.


nuevo-radar


И в двата случая наказанието е глоба от 200 евро и отнемане на до 4 точки от свидетелството за управление. С нарастващото присъствие на тези устройства в градовете броят на нарушенията се е увеличил значително, отбелязва изданието.

Системата работи като на около 25 метра от стоп линията на светофара са монтирани камери, които правят две снимки на автомобила нарушител - една преди линията за спиране и втора, след като превозното средство е пресекло напълно зоната и светофарът все още свети червено.

И при двете снимки регистрационният номер на автомобила-нарушител трябва да бъде ясно видим. Камерите са оборудвани с инфрачервена светлина, която позволява на системата да прави снимки на номера отчетливо и през нощта.

 

 

0 от 500
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    В Софето най-опасно е да си първа кол на натоварено кръстовище, никога не се тръгва веднага бавничко и кротко тръгвате и дебнете да ни искочат един или повече джигити на червено, когато сте сигурни че е чисто от всички посоки преминавате и давате газ.
  • #13
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    би трябвало да те глобяват за навлизане на червено. Все пак жълтото е предупреждение, че идва червен сигнал, иначе щеше светофара да е зелено и червено само. Иначе да - в БГ го има феномена (да се не мина) даване на газ при светване на жълто, вместо да спират.
  • #12
    15 rate up comment 1 rate down comment
    До 10 ( преди 1 година )
    Това е така, че ако видиш жълто трябва да спреш, но има една малка ппдробност, която всъщност не е никак малка, а именно, ако можеш да спреш. Не те знам дали имаш книжка и дали изобщо си минавал някога през светофари, но ми отговори на един елементарен въпрос. Караш с 50 км/ч в града и на 3 метра от кръстовището светва жълто. Какво правиш? Много държа на отговора. Благодаря!
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 8 ( преди 1 година )
    Ти в Мюнхен бил ли си някога, че говориш глупости? Пълно е със блитцери и си снимат доста сериозно и редовно. Да кажеш в града с най-много камери по кръстовищата, че имало само 1 и минавали там на червено говори, че не си стъпвал в този град никога.
  • #10
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Ми ... ( преди 1 година )
    Като видиш жълто, трябва да намаляваш, а не да засилваш. Ама в България всичко е наобратно.
  • #9
    12 rate up comment 3 rate down comment
    FatalenIgrach ( преди 1 година )
    Когато минаваш на жълто не може да те глобят ако няма секундарник на светофара иначе ти как да знаеш кога да спреш ако ти светне жълто и ти си на линията кво става , спираш по средата на кръстовището и тогава?
  • #8
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 1 година )
    Къде ги видя в Германия? В Мюнхен има 1 и масово се минава на червено.
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Кобра ( преди 1 година )
    В Англия ги има отдавна.
  • #6
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Еми ( преди 1 година )
    По закон жълтото е като червеното. Минавайте само зелено и няма глоби.
  • #5
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Сигурно снимат и на жълто. Като знам как глобиха началнила ми дето беше минал със 71.3 при ограничение 70,възюожно е да глобяват и за жълто.