IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пишман крадец не успя да подкара Audi A3 с ръчни скорости

Паникьосаният автоджамбазин избягал пеша с проследяващо устройство в джоба

Крадец на коли в Чикаго може да претендира за „карък номер едно“ в бранша, след като опита, но не успя да задигне съвсем обикновено Audi A3. Пишман бандитът се казва Андрю Моран и заплашва собственичката на автомобила, като държи лявата си ръка в джоба на якето, опитвайки се да накара жената да повярва, че има пистолет, съобщи Autoevolution.

 

Ръчна скоростна кутия

 

Историята след първоначалния шок е развива дори куриозно. Дамата тича незабавно до близкия магазин, за да се обади на полицията. Междувременно автоджамбазинът се затруднявал да подкара колата, защото била с... ръчна скоростна кутия.

След неуспешен опит да задвижи автомобила, мъжът решил да избяга пеша, още повече, че чул приближаването на полицията. На излизане от колата паникьосаният крадец извадил ключовете от контакта и ги прибрал в джоба си. И в крайна сметка избягал, като се качил на метро.

 

AirTag-1

 

Собственичката на автомобила обаче преди това е прикрепила AirTag на ключовете от колата. AirTag на Apple е малко кръгло устройство, оформено като монета, което се прикрепя към вещи, в случая ключовете на колата, което проследява мястото на въпросната вещ.

Изработен е с диаметър 31.9 мм, дебелина 8.0 мм и тегло 11 грама и излъчва Bluetooth сигнал, който други, съседни устройства могат да уловят. Те споделят данните за местоположението на AirTag, като излъчват информация към iCloud и така на карта в приложението Find My може да да се види търсената вещ.

 

airtags-mockup-4-blue-text

 

Очевидно крадецът не е знаел за проследяващото устройство и през цялото време е бил следен от полицията, като на една от следващите спирки е заловен при слизане от мотрисата. Обвинен е в отвличане на кола и оказване на съпротива на служители на реда.

AirTag на Apple досега се смяташе като нож с две остриета. Устройството беше пуснато с единствената цел да следи вещи, включително ключове на кола и портфейли. През последните няколко месеца обаче престъпници по целия свят откриха друго приложение на устройството – за проследяване на жертви. Защото AirTag може да бъде поставен практически навсякъде, включително зад регистрационния номер на автомобила, например. И така се проследяват набелязани за кражба коли.

 

car-thief-scared-by-stick-shift-runs-away-with-location-tracker-in-his-pocket_1

 

Apple вече е оборудвала AirTag с няколко системи за защита, включително предупреждение, което се издава, когато устройството се движи с близък iPhone. Най-големият недостатък се случва на устройства с Android, тъй като потребителите на мобилната операционна система на Google трябва ръчно да сканират за тракери (проследяващи устройства), използвайки специално приложение на Apple. Следващата версия на Android може автоматично да открива близки тракери, точно както в момента е възможно на iPhone.

 

 

0 от 500