IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia показа електрически SUV с три реда седалки

Серийният ЕV9 ще се предлага с въртящи се на 180 градуса кресла

Автомобилните производители все по-уверено навлизат в света на електрическите превозни средства, като на пазара вече е пълно с компактни кросоувъри, луксозни седани и дори няколко пикапа. Има обаче няколко сегмента, където изцяло електрическото задвижване липсва и един от тях е този на SUV с три реда седалки.


Kia EV9


Корейският производител Kia обаче е на път да запълни тази празнина, като представи голям SUV със 7 места. Засега компанията само показа прототип на електромобила, като техническите му характеристики ще станат ясни в края на март, когато ще се състои световната премиера.

Всъщност EV9, както ще се казва серийният модел, почти напълно повтаря концептуалния електромобил, показан на изложението в Лос Анджелис през 2021 г. Има малки разлики – арките на колета са по-големи, а фаровете са преместени, но формата и стилът си остават същите.


Kia EV9


За дизайна си новият електрически SUV на Kia взаимства не само елементите от концепцията, но и от бензиновия Telluride. Стилистите на компанията са акцентирали на линиите и ръбовете, които оформят предните и задните калници, но и на нов геометричен дизайн на колелата. Задните светлини, както и вратата на багажника са почти идентични с тези концептуалния модел.

Промяна е е при задните врати, тъй като при прототипа от преди две години те се отваряха срещу посоката на движение. При серийния EV9 те ще бъдат стандартни, което едва ли е изненада за някого.


Kia EV9


Подредбата на салона също е еволюирала спрямо концепцията. Таблото включва 12,3-дисплея, като е напълно в стила на серийните модели на Kia от последните години, а отвореното пространство пред централната конзола подчертава простора и равния под, предоставен от електрическата архитектура.

Воланът е с конвенционален дизайн в сравнение с този на концепцията, въпреки че двойните хоризонтални спици са запазени. Седалките разполагат с мрежести облегалки за глава, които са много удобни – дизайнът им повтаря донякъде тези на Volvo.


Kia EV9


На втория ред има два стола, които могат да се въртят на 180 градуса и така пътниците на тях да си общуват с тези на третия ред. Седалките лесно се въртят и на 90 градуса, тоест настрани, което улеснява товаренето и разтоварването. Третият ред места е достатъчно просторен за възрастни.

Както стана ясно, Kia не разкрива никакви технически подробности за EV9, освен, че електрическият SUV е изграден на платформата E-GMP. Това означава, че архитектурата позволява бърза скорост на зареждане, както и възможност за поставяне на един или два мотора, и на батерия с по-голям капацитет.


Още снимки на големия електрически SUV - вижте в галерията:


0 от 500