fallback

Нов SUV на Porsche предвизвиква Ferrari Purosangue

Бъдещият електрически флагман на германците засега е известен като K1

Не е тайна, че Porsche разработва нов SUV, който ще излезе през 2027 г. и ще се настани на върха на гамата на марката, за да се бори луксозни конкуренти като Aston Martin DBX, Bentley Bentayga и Lamborghini Urus.

Германският производител показа изображения, на които автомобилът е покрит, но ясно си личат неговите елегантни линии. Бъдещият електрически модел засега е известен с кодовото си име K1, а идеята на Porsche е той да изглежда далеч по-спортно от сегашните SUV на марката – Macan и Cayenne.

Компанията от Щутгарт показа обясни и как продуктите на бъдещата гама ще бъдат позиционирани на пазара, без да се припокриват един с друг. При SUV-моделите Macan е определен като „лайфстайл“, Cayenne – като „функционалност“, а K1, чийто сериен вариант ще получи друго име, – като „престиж“.

Профилната снимка на бъдещия флагман на марката показва, че при навлизането си класа на хиперлуксозните SUV той няма да изглежда като никоя конкурентна кола. Дори Ferrari Purosangue , чийто дизайн е далеч по-автомобилен от този на всеки от неговите конкуренти, не може да се похвали с подобни линии. K1 прилича повече на фастбек, като линията на покрива е почти идентична с тази на Panamera, въпреки че ще бъде съчетан със сериозен пътен просвет.

„Ние ще разширим нашето продуктово портфолио в горния му край, като ще заложим на нов електрически SUV, позициониран над Cayenne. По този начин ще подчертаем и засилим позицията си в луксозния сегмент“, обясни главният изпълнителен директор на компанията Оливър Блуме във видео презентация.

Топ-мениджърът допълни, че новият флагман на Porsche ще бъде ключовият инструмент за увеличаване на печалбите, особено в Китай и САЩ. Блуме обаче не разкри технически подробности за модела, като потвърди единствено, че той ще бъде изграден на платформата SSP, предназначена за следващото поколение на Taycan.

Porsche използва възможността да потвърди и пускането на на други електрически модели, които ще пристигнат преди новия престижен SUV. Първият от тях е Macan EV, който излиза в шоурумите през 2024 г. като той ще бъде последван от 718 Boxster и Cayman през 2025 г., както и от първият електрически Cayenne през 2026 г.

fallback
  • #7
    Цонко ( преди 1 година )
    Да видим покрива и после ще коментирам.
  • #6
    анонимен ( преди 1 година )
    Порше и елегантни линии ми звучи като някакъв пожелателен оксиморон.
  • #5
    анонимен ( преди 1 година )
    Изтриха ми коментара, защото бях написал, че слагат бомбастични заглавия, за да бъдат отворени страниците и да регистрират повече читатели. Хубаво е, че има свобода на словото и носят на критика.
  • #4
    Смех ( преди 1 година )
    Електрически гайзер срещу италианско в12.
  • #3
    Смех ( преди 1 година )
    Електрически *** срещу италианско в12.
  • #2
    анонимен ( преди 1 година )
    Къде го произвежда Ферари този електрически СУВ? в някоя анимация на Дисни?
  • #1
    Германски простотии! ( преди 1 година )
    Скици под чаршаф били по-добри от Ферари, което се произвежда!
fallback
Последни