IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да разпознаем фалшиви иридиеви свещи?

За разкриване на ментето ви е необходим обикновен магнит

Закупуването дори на обикновен комплект запалителни свещи може да се окаже предизвикателство, защото у нас се продават и не малко фаршификати. Има различни фашификати, някои от които откровени, но има и такива, които понякога е доста трудно да бъдат различени от висококачествена оригинална свещ.


свещи


Ако двигателят ви е предвиден да работи с т.нар. иридиеви свещи, то монтирането на обикновени може да доведе до проблеми. Цената на обикновените е много по-ниска и поради тази причина понякога такива свещи могат да бъдат предложени за иридиеви. Но ако бъдете излъгани, това ще доведе до детонация, която първо ще повлияе на тампоните на двигателя, а след това и на самия двигател.

За да сте сигурни, че свещите, които ви се предлагат са иридиеви, а не обикновени със сменена опаковка е необходимо да имате допълнителното оборудване. То обаче е изключително елементарно - просто ви е необходим само обикновен магнит.


свещи


И така, опитен шофьор знае, че иридиевата свещ, въпреки че струва много повече от обикновената, също издържа многократно по-дълго. А основната ѝ разлика е, че електродите са направени от сплав от иридий и родий, което ви позволява значително да увеличите експлоатационния живот на този консуматив, а заостреният централен електрод събира много по-малко мръсотия.

Визуално можете да различите обикновена свещ от иридиева точно по него. Кой обаче може да потвърди, че същата част е направена от правилната сплав? Освен това страничният електрод на иридиевата свещ също трябва да бъде покрит със специален състав. Следователно за проверка е необходим магнит. Ако го доближите до страничния електрод на обикновена свещ, тогава металът, а това е най-обикновената стомана, разбира се, ще бъде привлечен. Но за висококачествена оригинална иридиева свещ нито страничните, нито централните електроди ще бъдат привлечени от магнита. 


0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Mozo ( преди 1 година )
    До #4Всеки сам си преценЯВА. Научете се да пишете и говорите, българи сте все пак!
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    до #2 ( преди 1 година )
    От поне 10 г. се препоръчват за всички двигатели, но това не значи, че ако сложиш обикновени свещи колата няма да върви или ще има някакви проблеми, както се опитват да внушат в статията. Единствената разлика между иридиеви и обикновени свещи е в срока на експлоатация и нищо повече. Всеки сам си преценя дали ще даде повече пари и ще кара 3 пъти повече или ще даде по-малко пари и ще кара по-малко с обикновени свещи.
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Магнитът лови железни сплави. Не лови хромникелови. Пак не е гаранция....
  • #2
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Анко ( преди 1 година )
    До колкото знам тези срещи се препоръчва за двигателите с директно впръскване, за обикновенните си е глезотия. Няма да е лошо да разкажете и за платинени и медни да ли си заслужават повече от обикновенните защо не са толкова по скъпи от обикновенните.
  • #1
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това с магнита е така, но не се сещам за двигател който да е проектиран за иридиеви свещи. Всяка свещ, която отговаря на спецификациите на модела автомобил ще свърши работа. Друг е въпросът, че не си струва да се дават пари за обикновени свещи, защото те много малко издържат и като теглиш чертата излиза, че е било по-добре да дадеш повече пари за иридиеви. На моята кола и дават да се кара с обикновени свещи, които се сменят на 35 000 км или иридиеви, които се сменят на 90 000 км.