IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Екраните на BMW ще се изключват, ако шофьорът не следи пътя

Компанията иска да поддържа вниманието на човека зад волана

Компанията BMW работи върху начини да предотврати разсейването на шофьорите от пътниците в превозното средство, гледащи видеоклипове или сърфиращи в интернет на екраните на информационно-развлекателната система. Нов патент, разкрит от CarBuzz и подаден от DPMA (германския орган за интелектуална собственост) показва как BMW ще разчита на „натиск“ от пътници, за да поддържа фокуса на водачите, като временно изключва екрана на информационно-развлекателната система, ако вниманието на водача се измести от пътя към екрана.

 

BMW екран

 

Идеята е следната - камера проследява движенията на очите на водача и ако те бъдат уловени да гледат в предварително определена област, която не се счита за необходима за безопасната работа на автомобила, като например поглед към страната на пътника на BMW iX, тогава екранът на инфоразвлекателната система ще се изключи за кратко време. От компанията вярват, че когато пътник се опита да гледа нещо и екранът продължава да се изключва, той ще обърне внимание на шофьора да внимава.

Има различни решения, като най-крайното е изгасването на екрана. BMW също предлага алтернативи като намаляване на яркостта или намаляване на остротата на видеото, за да се създаде размито изображение, което не може да се гледа.

 

BMW iX 2023

 

Въпреки това, тъй като тези промени могат да се възприемат като дефектна информационно-развлекателна система, има и по-малко „агресивни“ начини за уведомяване на пътниците за отклонения поглед на водача. Например с надпис. Що се отнася до аудиото, звукът може да се промени, засилвайки разочарованието за зрителя, или да бъде поставен на пауза с видеото.

Познати са и други подобни решения. Например компанията Visteon разработи подобна технология, която ще направи екрана да изглежда черен само за водача. Mercedes използва подобна технология в новото информационно-развлекателно табло Superscreen за 2024 E-Class, комбинирайки камери, за да позволи леко затъмняване на дисплея на пътника.

 

BMW екран-1

 

Според изданието използването на „социален натиск“, за да се запази концентрацията на водача е новост, но не може да се смята, че постоянното дезактивиране на изгледа на шофьора към екрана на пътника е по-добро решение.

Осигуряването на поверителност, като предотвратяване на гледането на екрана от друг ъгъл, освен отпред, е характерно за някои модели смартфони и таблети. Подобно решение за екрана от страната на пътника би бил евтин начин за постигане на същия резултат.

 

 

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Чочко ( преди 1 година )
    Някак си си го тълкувам като - примерно задремваш и екстреното БМВ ти спира всички светлинки по таблото за да задремеш още по-комфортно.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Пенчо ( преди 1 година )
    Моят екран блокира с надпис, чене заключен за да не се разсейвам, ако почна да го човърксм повече от 15 секунди по време на движение.Което ми създава проблем при търсенето на някое име в указателя, пък гласовото не работи с кирилица...
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 1 година )
    Има лесно, няма екрани, няма отвличане на вниманието. За мен екранът е необходим единствено за навигацията, за да не слагам стойки и телефони, които да ми пречат на видимостта.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А защо прсото не оставят катко е досега - един централен екран? Отделно, че с това следене, ще трябва да спира да си настроя климатика или да видя какво показва навигацията? То бива улеснения, ама сяко нешо с мякра..