IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето го новото лице на Renault Captur

Градският SUV ще промени визията си още през тази година

Три години след лансирането си, настоящото поколение на Renault Captur (HJB) ще получи голям фейслифт. Това ще се случи в края на 2023 г., няколко месеца след обновяването на прекия съперник Peugeot 2008 (P24). Разкриваме какво готви Renault за своя градски кросоувър, който ще се предлага (леко видоизменен) и като Mitsubishi ASX.


 Renault Captur


Peugeot 2008 и Renault Captur имат две неподозирани допирни точки. Първата е, че и двата модела ще бъдат обновени през 2023 година. Втората се казва Жил Видал. Бившият дизайнер на Peugeot стои зад дизайна на 2008. А през 2020 г. той оглави дизайнерския център на Renault и тази рокада беше обявена, като трансфера на годината.

Оттогава той се зае с разработването на нов подпис на "диамантените" модели, а първите резултати ще бъдат видими сега - през 2023 година. В допълнение към Clio, което ще бъде доста обновено в края на пролетта, Видал работи и върху Captur, чиято фаза 2 ще бъде представена през есента на тази година.

Защо такава промяна?

Ако обикновено рестайлингът на даден модел е дискретен, то този на Captur ще бъде джсто по-забележителен. Не че кросоувърчето се нуждае от основен фейслифт, но стилът му ще бъде в съответствие с този на проекта DJB (голям Captur около 4,40 м), планиран за лятото на 2024 г.

Така новият дизайн (очертан от концепцията Scénic Vision) ще бъде общ и за двата автомобила, точно както платформата CMF/B… поне за предната част. Защото в останалата си част (профил и задница) Captur ще представи различен дизайн. Това ще позволи на Captur фаза 2 да се разграничи от новия си братовчед - Mitsubishi ASX II, решение, което ще го накара да продължи със С-образния преден светлинен подпис.

Новото докосване на Видал

Отзад промените ще са незначителни. Те ще се отнасят до светлинния подпис и дизайна на бронята. Подобно на Opel Mokka или Peugeot 2008 , Captur ще се сдобие с по-масивна и по-вертикална странична линия, характеризираща се с по-висок преден капак и нови издължени настрани фарове.

Отзад, както вече споменахме, промените ще бъдат незначителни (ревизиран светлинен подпис, ретуширана броня и т.н.), точно както и вътре. По-големите екрани (пред водача и централен) трябва да са достатъчни за осъвременяването на интериора, като те ще се сдобият и със системата Android от Austral.

Имайте предвид, че Renault вече направи промени в салона, тъй като моделите, произведени от януари 2023 г., вече нямат пенопласт, а твърда пластмаса в горната част на панелите на предните врати. Това поевтиняване вътре ще се компенсира от по-качествени тапицерии и различни ефектни декорации.

В очакване на стандарта Евро 7

Новият двигател 1.2 TCe, представен от Austral, няма да мине под капака на Captur. При пускането на пазара Captur ще се базира на двигателят с вътрешно горене 1.0 TCe, чиято мощност ще се увеличи до 105 к.с. при LPG версията и до 115 к.с. при бензина. Впоследствие ще се появи и ревизиран 1.2-литров мотор с мек хибрид (48V), който ще работи с новата DW23 EDC скоростна кутия с двоен съединител.

Еволюция на E-Tech хибридите

С необходимостта от намаляване на емисиите на CO2  от година на година, 1.6 E-Tech повече от всякога ще бъде силната връзка в гамата. Пълната хибридна версия с мощност от 145 к.с. ще се сдобие с малко по-мощна батерия (1.3 kWh срещу 1.2 kWh в момента), а тази на версията 1.6 plug-in хибрид със 160 к.с. ще се увеличи от 9.8 на 10.5 kWh, но без да се отрази на 100% електрическия пробег. От 2026 г. 1.6 E-Tech ще бъде заменен от 1.8 E-Tech.

А бъдещето?

Благодарение на този задълбочен рестайлинг, Captur ще може да се впише в новите реалности. Според нашата информация, той няма да изчезне преди 2030 г. въпреки пускането през 2025 г. на модела R4 - по-къс и 100% електрически градски SUV. В противниковия лагер Peugeot ще пусне през 2026 г. третото поколение на 2008 (P34), което ще бъде изключително 100% електрическо. Такъв ще бъде и случаят с бъдещия Captur III към края на десетилетието.


0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Х до номер 6 ( преди 1 година )
    Благодаря колега,и ти си го оценил !!!Аз си го поръчах по каталог през м.Септември 2020 и чаках до Коледа да пристигне.И моят е с всички екстри,без люк и кожен салон.Аз карам внимателно,не вдигам повече от 110км/ч и внимавам къде зареждам газ.Имам си бетонен,масивен и сух гараж,редовно го карам в сервиза за гаранция ! Имам и Меган комби 4,комън рейл турбо дизел,пак по поръчка,за дълъг път,гаражен, супер автомобил.Радвам се че купих и двата преди Рено да надуе цените и ще си ги карам дълго врем ...
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    повдига ми се от тези СУВ-ове !
  • #6
    7 rate up comment 0 rate down comment
    До Бай Х, 6 ( преди 1 година )
    И аз имам същия Каптюр, с LPG, 2021г., нево "ИНТЕНС", със всички екстри, много съм доволен, пу, пу, да не му е уроки, 50к навъртях и само консумативи сменям. Много се бях закъхърил с какво ще го сменям по-натам, защото не съм фен на Дачия. Много приятна изненада от Рено, браво, правя 100к и веднага скачам на Гранда с газ. :)
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А бе вие сте някакви бавноразвиващи не четете ли какви еко норми излизат и *** как дори миксерите не ги покриват
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Бутат го да му вкарат нови цени, като цяло си е Б Сув каквито си заслужаваха когато бяха около 30к лева, сега е абсолютно малоумщина да се вадят 50к за такива малки коли а за двигатели да не говорим.
  • #3
    5 rate up comment 9 rate down comment
    Вече ... ( преди 1 година )
    е модерен Коптор!
  • #2
    11 rate up comment 4 rate down comment
    бачо Кольо ( преди 1 година )
    С тия новите двигатели тип миксер направо трепят всите рибета!Че на джипката ми мотора на чистачките е по як бе!
  • #1
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Бай Х ( преди 1 година )
    Имам Каптюр 2021 Еко-G и не бих го заменил за електрически чайник !!!Вози меко,икономичен,комфортен,евтин за поддръжка,с добра цена за времето си !2023 Рено жестоко наду цените и колата е с поне 12 бона по-скъпа,а с качеството си конглокира успешно руско/китайският Москвич !!!