IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mitsuoka кръстоса Jaguar с Toyota

Нестандартният японски хечбек получи нова платформа

Компактният хечбек Mitsuoka Viewt е най-дълголетният и популярен модел на японската марка. През 2023 г. автомобилът празнува своята 30-годишнина. Пускането на четвъртото поколение на Viewt, което направи своеобразна революция, беше насрочено да съвпадне с именно с тази значима дата.


Mitsuoka Viewt


През последните 30 години Mitsuoka Viewt се базира на шасито на Nissan March, известен в Европа като Micra. През декември хечбекът беше спрян и няма да получи наследник, което принудите Mitsuoka да му търси заместник. Изборът падна върху Toyota Yaris, но не е лесно той да бъде разпознат в новата Mitsuoka Viewt. Хечбекът е с напълно преработена предна част в стила на класическия Jaguar Mark 2 от 1963 г.

На кърмата са се появили нови светлини, броня и задна врата, но тук няма прилики с автомобилите на британската марка. В кабината седалките са тапицирани в ретро-стил, а на арматурното табло са поставени аналогови циферблати.


Mitsuoka Viewt


Няма промени в гамата двигатели – новият хечбек получава всички агрегати на Toyota Yaris. Това са атмосферен с 3 цилиндъра и обем 1,0 литър, развиващ 69 к.с., 1,5-литров със 120 к.с. и създаден на неговата основа хибриден агрегат със 170 к.с. В последния случай има система E-Four за задвижване на четирите колела с отделен електромотор на задната ос, като тя се предлага като опция.

Продажбите на новия Mitsuoka Viewt Story ще започнат през есента на 2023 г. Цените вече са известни - поне 22 900 долара. За сравнение, топ-версията на Toyota Yaris в Япония струва максимум 18 900 долара, докато базовата версия може да бъде закупена за 10 900 долара.


Още снимки на новото поколение на хечбека - вижте в галерията:

0 от 500