IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Украинец продава коли на Хитлер и Брежнев

Колекцията включва редки Maybach, Mercedes-Benz, Jaguar и Lincoln

Впечатляваща колекция от ретро автомобили е обявена за продажба в западноукраинския град Тернопил, а приходите ще бъдат използвани за подпомагане на въоръжените сили и възстановяване на страната.

 

Maybach на Хитлер

 

Собственикът на колекцията - бизнесменът Тарас Демкура, показа автомобилите във Facebook, като някои от тях са истинска рядкост. Перлата на сбирката от над дузина машини, подготвени за продажба, е кабриолет Maybach с четири врати.

Луксозният автомобил е обслужвал бившата главна квартира на Хитлер край украинския град Виница. След отстъплението на германските войски местен жител взел изоставената кола и я скрил в гаража си.

 

Jaguar XJ на Леонид Брежнев

 

Рядък е и седанът Jaguar XJ от 1968 г., подарен от американския президент Ричард Никсън на един от лидерите на бившия СССР - Леонид Брежнев. Два немски автомобила от 1937 г. са много ценни – роудстърът Mercedes-Benz 540 К и седанът Opel Admiral.

Освен това колекцията включва кабриолет Wanderer W23 от 1936 г. и Lincoln. Широко е представена съветската автомобилна индустрия - Запорожец, Волга, Москвич, представител ЗИМ, товарен Урал-ЗИС. Повечето коли работят

 

Mercedes-Benz 540K

 

Украинецът колекционира коли от 90-те години, след като се впечатлява при попадане на ретро фестивал в Париж. Повечето са открити и закупени в Украйна, а след това реставрирани.

Мечтата на Тарас Демкура е да създаде музей на автомобилите, но войната го принуждава да промени плановете си. Постъпленията ще бъдат използвани и за купуване на превозни средства за въоръжените сили на страната в рамките на проекта „Хиляда коли на свободата“.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500