IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо някои шофьори пускат климатика и отварят прозорците през зимата

Експерти смятат, че използването на двете решения за проветряване едновременно е опасно

През лятото някои собственици на автомобили използват само климатик за охлаждане на интериора, докато други правят обратното: от страх да не настинат, те не включват климатичната система, предпочитайки да шофират с отворени прозорци. Има обаче и такива, които "използват" и двете решения. И дори правят това през зимата.


климатик


През топлия сезон използването на климатичната система със спуснати прозорци в колата по един или друг начин се поддава на обяснение. В крайна сметка климатикът изсушава въздуха, причинявайки неприятни усещания в носоглътката за някои шофьори. А отворените прозорци неутрализират този ефект и дори спасяват водача от риска да се разболее.

Вярно е, че в такива случаи шофьорът трябва да насочи дефлекторите на климатика към краката, създавайки прохлада под нивото на спуснатите прозорци, изпълвайки пространството с въздух с по-високо специфично тегло. А върху студените въздушни маси се появява топъл слой поради навлизането на чист въздух в салона. Така водачът и пътниците се наслаждават на кислород, без да се лишават от охлаждащия ефект на климатика .

Повечето  експерти обаче са на мнение, че едновременното използване на климатик с отворени прозорци има пагубен ефект върху работата на климатичната система, като значително намалява нейния ресурс. Вредно е обаче и шофирането без загрял двигател и силното слушане на музика. Затова оставяме избора на самите собственици на автомобили.

Но защо шофьорите правят същото през студения сезон? Причините за това са няколко. Първо, по този начин можете по-бързо да изсушите интериора. Особено когато в колата е пълно с пасажери, а всеки от тях е с мокри обувки. Това наред с издишането на влажен въздух от петима души много бързо замъглява прозорците на автомобила. И второ, за да се размрази предното стъкло възможно най-бързо.

Също така подобен метод помага бързо да се освободи вътрешността от неприятна миризма. Въпреки това, дори през зимата, експертите не препоръчват да използвате и двете решения едновременно. Причината е същата - рискът от преждевременна повреда на климатика. Но за това са забраните, за да ги нарушаваме, нали?


0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Хайл14/88 ( преди 7 месеца )
    А защо щом не е хубаво,в момента в който пусниш да се обдухва САМО ПРЕДНОТО СТЪКЛО СЕ ВКЛЮЧВА КЛИМАТИКА АВТОМАТИЧНО ;) МАЙ МАЙ НЕ Е ОПАСНО ХИХИХИ
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Николай ( преди 1 година )
    Глупости! Климатик се пуска през зимата за кратко за да се оправят запотените прозорци!
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 1 година )
    Ами, точно върху вътрешния топлообменник(радиатор) на климатика, влагата кондензира и въздухът се изсушава. Затова и капе вода под колата. Ако са ти наред дренажите, разбира се. Иначе капе вътре в колата....
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    как нито един производител не се е сетил да предложи влагоуловител като екстра меринджеи сър