IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Запознайте се с единствения Röhr Tatzelwurm, правен някога

Автомобилът е от ламарина с дървен под и стени, движи се и в днешни дни

Това е кола, която вероятно никога не сте виждали - нарича се Röhr Tatzelwurm и е единствена в света. А сега изплува в медийното пространство, защото е предложена за продажба на търг и то срещу 50-80 000 евро.

 

Röhr Tatzelwurm

 

Първо каква марка е Röhr? Компанията Röhr Auto AG е основана през 1926 г. от германския инженер Ханс Густав Рьор и инвеститора Хуго Грефиниус. Рьор се утвърждава като талантлив дизайнер, когато през 1912 г., на 17-годишна възраст, проектира... самолет.

По-късно той участва в Първата световна война като пилот на изтребител и е работил върху дизайна на самолетни двигатели, преди да насочи вниманието си към автомобилите след войната. Предприятието на Röhr произвежда доста прогресивен и престижен Röhr 8 (на снимката долу) с независимо окачване отпред и отзад и редови осемцилиндров двигател.

 

Röhr 8

 

Неговите автомобили са сравнително търсени, но голямата депресия принуждава Рьор да обяви фалит. Още през 1931 г. с нови инвеститори е създадена Neue Röhr AG (New Röhr), която преминава към по-достъпни автомобили Röhr Junior на базата на Tatra 75.

Скромните коли Röhr Junior също намират своите клиенти (произведени са 1700 бройки), но до края на 30-те години на миналия век, поради присъствието на евреи в борда на директорите, компанията Röhr е ликвидирана от германските власти. Въпреки това непримиримият Ханс Густав Рьор не се предава и става главен дизайнер на Adler, а след това и технически директор на Daimler-Benz.

 

Röhr Tatzelwurm-1

 

Но обратно към Röhr Tatzelwurm. Автомобилът е разработен през 1934 г. от Карл-Вилхелм Оствалд, който като студент по машинно инженерство е бил стажант във фабриката Röhr в Обер-Рамщад. В края на договора си той напусна компанията с шаси Junior, което е оставено в ъгъла на фабриката.

Оствалд има идеята да го използва, за да направи аеродинамична тестова кола. Сглобен с ограничени средства, автомобилът има изчистена форма, изработен е от ламарина с дървен под и стени. Името Tatzelwurm произлиза от германската митология и означава змия с глава на котка. Шасито и агрегатите са използвани от недовършена Tatra 75 от 1933 г.

 

Röhr Tatzelwurm-2

 

Оствалд проектира колата с дълга каросерия и необичайна предна част, като рационализира предния капак с интегрирани фарове - дизайн, който според стандартите на 30-те години на миналия век се отличава с напреднала аеродинамика. Под двата капака има 1,5-литров 4-цилиндров двигател с въздушно охлаждане (същият като на Tatra) с мощност 30 к.с.

Въпреки странния външен вид, Röhr Tatzelwurm служи на своя създател и семейството му почти 40 години, след като по някакъв начин оцелява във войната. Сега колата до голяма степен е в оригиналното си състояние и все още носи номера на американската окупационна зона на Германия, ценен артефакт за колекционерите. Автомобилът е придружен от регистрационен документ за периода и плановете, използвани за производството му.

 

Röhr Tatzelwurm-9

 

А що се отнася до самия Карл-Вилхелм Оствалд, той прави успешна инженерна кариера, работейки в строителството и експлоатацията на германските аутобани. Но след това вече не прави коли.


Още снимки на този забележителен автомобил - вижте в галерията:

 

 

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    m1WIN2024now ( преди 2 седмици )
    Букмекерская контора 1win одна из самых популярных площадок, где пользователи могут делать ставки, играть, делать ставки и т. д. Для привлечения новой аудитории данная букмекерская контора предлагает новичкам отличный бонус возможность получить до 200 000 бонусов за 4 депозита. И для этого покупателям даже не нужно вводить промокоды. Вам просто нужно зарегистрироваться в этом сервисе. Промокод 1Win
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Seoexpertgeomo ( преди 10 месеца )
    Оптимизрайте сайта си за повече посетители и продажби! Ако искате уебсайтът ви да привлича възможно най-много посетители, той трябва да бъде не само полезен и удобен за ползване, но и добре оптимизиран за търсачките. Това изисква много усилия и разходи, но ако искате да ускорите процеса и забележимо да повишите сайта си в резултатите в Гугъл, можете да използвате нашите услуги. Така не само бързо да получите желаните резултати, но дори ще спестите време и пари.
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Квазимодо ( преди 1 година )
    Супер е! Не знам какво не ви харесва? Вземаш чамови дъски, поцинкована ламарина и сам можеш да си я оправиш. Перфектна е колата, като всичко немско, хахаха...
  • #6
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това е немското съвършенство в автомобилостроенето. Колата прилича много на швабите, които са я направили.
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Предния капак в стил вратичка на сом-гардероб кърти отвсякъде
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Зашеметен ( преди 1 година )
    Шедьовър на германското дърводелски "изкуство"!
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ахааа и думата бe3родници също ви е в списъка на забранените. С пълно право, човек може да ви нарича така. Вие всекидневно го доказвате.
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не знаех, че и думата лaпа е сложена в листата на цензурираните. Как може да се каже кракът на котка например. Не се ли използва тази дума *** с0р0с0идни за които българският език е враг. Платени *** на чужди НПО-та, финансирани, за да унищожавате езика и българщината. Неграмотните ви статии го доказват, а цензурата го затвърждава. Дъното на журналистиката сте.
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Странно име. Рьор означава тръба, татцел означава ***, а вурм значи червей. Съединено татцелвурм значи змей, ламя, митично създание в Алпите. Колата наистина прилича на нещо такова изчанчено и все едно я е правел някое дете с подръчни материали.