IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Alfa Romeo празнува 100 години Quadrifoglio с ново лого

Италианската компания отбелязва и още едно паметно събитие

Година на празненства започва за Alfa Romeo. През 2023 г. италианският производител отбелязва 100 години на марката Quadrifoglio и 60 години на Autodelta - историческия тунинг на състезателните автомобили Alfa, използван преди повече от половин век.


Alfa Romeo празнува 100 години Quadrifoglio


В знак на почит към два символа от своята история, дизайнерски център на италианската марка проектира две нови лога, които ще бъдат поставени и на следващите модели на Alfa Romeo. Актуализацията на логото на Autodelta може да се използва и като препратка за новата суперкола на компанията. Тя ще бъде наследник на иконата 33 Stradale, която, на свой ред, е разработка на Autodelta

Новите лога интерпретират историческите гербове на Quadrifoglio и Autodelta с модерен стил, без ни най-малко да нарушават тяхната традиция. В Alfa Romeo смятат да почетат двете марки и с други събития, сред които ще бъде парад, отворен за участие от всички клубове на марката.


Alfa Romeo празнува 100 години Quadrifoglio


Това ще бъде събитие, което ще обедини всички „алфисти“, за да може те да отпразнуват една вековна история. Тя започва с модела RL Corsa (на снимката) - първата Alfa Romeo, което носи емблемата Quadrifoglio. Управляван от Уго Сивочи, този автомобил печели 14-ото издание на рали Targa Florio през 1923 г., поставяйки началото на дългата традиция на спортните автомобили Alfa Romeo.

Традиция, която през годините е познавала повратни моменти, като този от 1963 г., когато компанията от Фриули – Autoedelta, е избрана от Alfa Romeo да създаде красиви състезателни модели, в т.ч. легендарната 33 Stradale (на долната снимка). Сътрудничеството продължава до 1965 г., когато Autodelta става неразделна част от Alfa Romeo.


Alfa Romeo празнува 100 години Quadrifoglio


Сега обаче италианците гледат в нова посока, като скоро ще се превърнат в производител на изцяло електрически автомобили. Очакванията са, че следващото Quadrifoglio може да има мощност до 1000 к.с., като то ще се появи през 2027 г.

Преди това обаче италианците ще пуснат и няколко класически модела, като сред тях е и наследникът на 33, който трябва да дебютира през следващите месеци.

Най-забележителните модели в 100-годишната история на Alfa Romeo Quadrifoglio (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500