IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова измама – клонират регистрационни номера с 3D-принтер

За защита от такива престъпления в Австралия ще правят специални табели с маркировка и холограми

Кражбите на регистрационни номера от автомобили при извършване на престъпления е стар прийом за бандитите по цял свят, но в Австралия съобщиха за нов вид измама и то много по-високо технологична - с 3D принтери се правят копия на истински табели.

 

Измама с 3D принтирани номера

 

За няколко такива случая съобщи ABC News. Жертвите на тази форма на кражба на самоличност разбират, че са станали такива на по-късен етап - след като са получили квитанции за глоби, а понякога дори и изправени пред полицията, допълва изданието.

Брейдън Роулинсън от щата Виктория публикувал снимки на Holden Cruze на баба си онлайн за продажба. Но не се сетил да скрие регистрационния номер. Месец по-късно полицията идва в дома му и казва, че колата е участвала в катастрофа, кражба с взлом и на гориво. Мъжът е изправен пред обвинения за престъпленията, защото автомобилът е бил негова собственост.

 

2016-Holden-Cruze-2

 

За късмет обаче той може да докаже, че е бил на почивка, докато са извършени престъпленията, защото има запис от охранителна камера, показващ, че колата е била у дома по същото време, което му дава безпроблемно алиби. Едва тогава полицията разбира, че регистрационния номер вероятно е клониран.

Друга жертва на този вид престъпление – жена от Бризбейн казва пред ABC News, че предполага, че престъпниците са направили снимки на нейния VW Polo, докато е бил паркиран на улицата и то още в началото на пандемията от ковид. В този случай са натрупани повече от 5000 австралийски долара (3446 американски долара) от глоби за превишена скорост с автомобил с нейния регистрационен номер.

 

Измама с 3D принтирани номера-1

 

Според властите в Австралия престъпленията, насочени към нищо неподозиращи шофьори, се увеличават и те не могат да направят много, за да предотвратят случаите с 3D принтирани регистрационни номера. И ако в интернет може да се закрие табелата на колата при продажба, например, то на улицата, или на обществен паркинг, това няма как да стане.

Същевременно обаче се съобщава, че в щата Куинсланд от 2020 г. се правят регистрационни номера със специална маркировка за сигурност, която е невидима с просто око и се открива само със специална апаратура, което прави клонирането невъзможно. По същия начин в щата Виктория обявиха, че ще правят регистрационни номера с вградени в тях холограми.

 

 

0 от 500