IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Малка неизправност, заради която колата харчи повече гориво

Вижте защо е важно да проверите състоянието на абсорбатора

Когато разходът на гориво на автомобил внезапно се увеличи драстично, водачът започва да търси причината, но след като премине през всички известни опции и похарчи много пари за диагностика и подмяна на консумативи, проблемът не изчезва. За това къде може да се крие неизправността и защо механиците рядко проверяват тази система, ви разказваме сега.


абсорбатор


Днес всяка кола има система за улавяне на бензиновите пари. По-конкретно се инсталира на превозни средства, които отговарят на екологични стандарти Евро-2 и по-високи. Тази система предотвратява навлизането на тази част от бензина в атмосферата от резервоара за гориво, която може да се изпари дори и при ниски температури. А най-важният елемент в системата е т.нар. абсорбатор. Това е пластмасов контейнер, пълен с активен въглен.

Когато двигателят е изключен, бензиновите пари навлизат в абсорбатора през маркучи, където се утаяват под формата на капчици върху въглищните гранули и въпросната съставка се намокря.

Когато двигателят работи, контролер отваря електромагнитния клапан, поради което в абсорбатора се образува вакуум и през него започва да протича въздух, който преминава през активния въглен и пренася бензиновите пари във всмукателния тракт. След такова "продухване" бензинът се изпарява от абсорбатора и въглищата изсъхват.


абсорбатор


Клапанът, който отваря тази сситема често може да причини проблеми. С течение на времето започва или да отваря лошо, или напълно спира да работи. В последния случай това води и до повреда на абсорбатора.

Очевидните признаци, че нещо не е наред с клапана, могат да бъдат рязко увеличаване на разхода на гориво, нестабилна работа на празен ход на двигателя или „плаващи“ обороти. А на студен двигател сензорът на абсорбатора може да чука, което често се бърка с неправилна работа на клапаните.

Всички тези неизправности обаче могат да възникнат и по други причини. Ето защо сервизните служители рядко обръщат внимание на състоянието на системата за регенерация на бензиновите пари. За тях е по-лесно и по-изгодно да сменят маслото в двигателя, да диагностицират климатика или да свършат друга по-„доходоносна“ работа.


абсорбатор


А проверката на състоянието на абсорбатора е доста проста. Достатъчно е да развиете капачката на резервоара за гориво. Ако чуете силен съскащ звук, значи няма издухване. Тоест системата не работи правилно.

Имайте предвид, че причината за неизправността не винаги се крие точно във вентила. Често самата кухина на абсорбатора може да се запуши. След това модулът трябва да се разглоби, почисти и изсуши. С други думи, възстановете филтрирането на газовете, за да преминават свободно и забравете за проблема, а оттам и за по-високия разход на гориво.


0 от 500