IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Лекар предупреди за опасността от енергийните напитки при шофиране

Прекомерното им изолзване води до здравословни проблеми, които предизвикват инциденти на пътя

Ако водачът постоянно пие енергийни напитки по време на шофиране, като по този начин се ободрява по време на пътуването, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Това заяви Станислав Грувман, психотерапевт и нарколог в Център за психологическа корекция на заболяванията. 


енергийни напитки


Според експерта, пристрастяването към енергийните напитки може да предизвика сънливост, гърчове, а понякога и инфаркт. В резултат на това рискът от автомобилна катастрофа се увеличава.

„Кофеинът, който е част от повечето енергийни напитки, блокира аденозиновите рецептори, които следят умората на човека. Продължителното му из ползване кара тялото да произвежда все повече и повече от хормона аденозин, който е отговорен за чувството на сънливост и умора. В резултат на това шофьорът, когато пие такива напитки, може внезапно да заспи сам, което ще предизвика опасна ситуация на пътя“, обяснява лекарят.

Кофеинът и захарта в енергийните напитки водят до пристрастяване, което означава, че човек трябва да използва повторно тези вещества, за да се чувства и функционира добре. Допълнителните съставки, открити в енергийните напитки, увеличават ефектите на кофеина и също могат да бъдат доста опасни за здравето.

Грувман допълва, че енергийната зависимост е разстройство, при което мозъкът и централната нервна система на засегнатия човек изискват многократна консумация на веществото, за да може тялото да функционира правилно. Тук принципът е подобен на механизмите, които лежат в основата на пристрастяването към някои твърди наркотици и стимуланти, обобщава експертът.


0 от 500