IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Правилната позиция на шофиране решава много проблеми

Лекар обяснява как трябва да се седи правилно зад волана

Вероятно повечето хора са наясно, че неправилната стойка може да бъде изключително вредна за човешкото здраве. Малцина обаче обръщат внимание на това как седят, стоят или лежат през деня. А някои прекарват и доста време в автомобила, където мястото е ограничено.


стойка


Опитайте се по някакъв начин да изчислите колко часа през деня прекарвате в седнало положение. След това пресметнете това време за една година живот и със сигурност ще останете шокирани. Затова е изключително важно да знаете как да седите, без да здравето си.

Според професор Марина Власова седящата поза е ключов момент за здравето на „мъжа зад волана”. Мнозина дори не се замислят колко вредна е статичната, продължителна неподвижност на тялото в това състояние. В крайна сметка всичко това поддържа в постоянно напрежение мускулите и гръбначния стълб, който е основата на човешкото тяло тяло. В резултат на това се появява умора и чувство на дискомфорт, като това се повтаря всеки ден и почти във всяка кола.


стойка


„В нашия гръбначен стълб има 4 основни извивки: шийни и лумбални (лордози), както и гръдни и сакрални (кифоза), - казва г-жа Власова. - Тези извивки трябва да се спазват, като са в балансирано състояние помежду си. Лумбалните и гръдните извивки трябва да работят по подобен начин. Неслучайно всеки съвременен автомобил има такъв предпазен елемент като облегалка за глава".

Хората, страдащи от цервикална остеохондроза, често изпитват главоболие и виене на свят. Те отдават това на умората, но бъркат. Всъщност, става дума за умора на гръбначния стълб, за развитие на така наречените шипове (остеохондроза), които растат върху прешлените, притискат нервните окончания и инициират същите болкови усещания.


стойка


Какво е решението в тези случаи? Един от вариантите е използване на ролка под долната част на гърба. Самата седалка на автомобила трябва да има много настройки, така че човек винаги да може да спусне гърба и да повдигне облегалката за глава, тоест да направи подходящ наклон, при който краката ще заемат удобно положение. Удобна поза се получава, когато няма компресия на нервните окончания, изключена е възможността за неправилна позиция на прешлените.

Ако шофьорите внимават и изпълняват тези предписания, могат да избегнат радикулит и неприятна болка в краката, както и да подобрят кръвоснабдяването на органите. Това, от своя страна ще предотврати разширение на вените на долните крайници и развитието на хемороиди.


0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ОоО ( преди 2 години )
    Има *** който още малко ще са легнали, ама нали трябва да са гъзарите... Най са ми смешни кукундрелите лелки на който само главите им стърчат, а от пред нищо не виждат...
  • #4
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Пешо, май френд ( преди 2 години )
    "... да знаете как да седите, без да здравето си..." чак в третото изречение предаде фронта
  • #3
    13 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Колегите 1 и 2 и двмата сте назад, щом изобщо има ръка на волана.. Другото не се е променило, чат, чалга и цигара..
  • #2
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ти в коя година живееш в соца ли левачката на 12 ризката небрежно разкопчана гелосана косата телефончето в дясната и онлайн чат с дами които знаят какво търсят и как да го постигнат това е новия лайфстайл
  • #1
    10 rate up comment 5 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 2 години )
    За Бг.-лявата виси през прозореца,дясната на 12 на волана и чалга до дупка !