IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новият Nissan Micra - братовчед, а не брат на Renault 5

Двата автомобила ще бъдат на обща платформа, но ще се правят в различни заводи

Сегашното поколение на Micra е планирано да приключи своя жизнен път през 2024 г., а две години по-късно Nissan Micra ще се прероди в 100% електрическа кола. Според наши източници, иновацията няма да споделя фабриката си в Дуе с бъдещото Renault R5, а тази в Мобьоге, в която ще се прави Renault 4.


Nissan Micra


Базирана на Renault Clio 4, сегашната Micra ще спре производството си не по-късно от 2024 година, когато заводът на Renault във Флинс ще преустанови индустриалната си дейност. За европейския пазар Nissan бе убеден от своя френски съюзник да пусне наследник на градската си кола.

Официално през януари 2022 г., шестото поколение бе одобрено, а сега стана ясно, че ще бъде разработено на базата на бъдещото електрическо Renault 5, което пък ще бъде пуснато на пазара в средата на 2024 година. Доскоро алиансът Renault-Nissan планираше да произвежда Micra във фабриката на R5 в Дуе. Но според последните данни в крайна сметка е избрано друго място.


Nissan Micra


Освен сглобяването на електрическия Mégane E-Tech, фабриката в Дуе ще насити поточната си линия с бъдещия Scénic още през 2023 г., след това с R5 и малкия Alpine през 2024 г. Там ще бъде осигурено и производството на каросериите за кросоувъра на Alpine GT, който ще бъде пуснат на пазара през 2025 година.

Подобно на Дуе, обектът Мобьоге ще бъде трансформиран във фабрика за електрически превозни средства. Засега от там излизат Renault Kangoo и неговите производни на Mercedes и Nissan. От 2025 г. към тях ще се присъедини семейството на Renault 4 (SUV и ван), а след това и Nissan Micra.

Зад кулисите се говори, че производството на Kangoo в крайна сметка може да се премести, тъй като планът за електрически продукти на Renault предвижда пристигането на ново лекотоварно превозно средство, FlexEvan, през 2026 година.


0 от 500