fallback

Най-проходимият Volkswagen на всички времена

След 54 години офроуд „Лисицата“ Half-Track продължава да гази снега

Годината е 1962 г. и Курт Кецнер, гениален австрийски инженер на Volkswagen решава, че няма превозно средство, проектирано да отговаря на конкретния планински терен в неговата страна. Решението назрява моментално: „Ако не можете да го купите, направете го!“

 

 

И затова австриецът създава свой специален офроуд автомобил, който е наречен Half-Track Fox. Вероятно вдъхновен от животното лисица (Fox). Кецнер преценява, че перфектната основа за неговия проект е микробус Volkswagen Т1, но решава, че ще му трябват вериги, за да се справи със снега. И се получава една от най-странните модификации на Т1.

Спира се на идеята да добави и чифт оси на „лисицата“. Задните две са със задвижващи танкови вериги по собствен дизайн на Кецнер. Монтирани на 13-цолови колела, веригите са направени от алуминий и гума, за да бъдат безопасни за използване и на обикновени пътища.

 

 

Предните две оси получават нормални завиващи колела с 14-инчови гуми с грапав протектор. Освен това има диференциал с ограничено приплъзване, който помага да се осигури равномерно разпределение на мощността към колелата, дори в дълбокия сняг.

Изобретателят не вижда необходимост да модифицира 1,2-литровия, 4-цилиндров двигател на Volkswagen и се задоволява с 33 к.с. на стандартен мотор с въздушно охлаждане. Така машината Half-Track Fox ускорява до 35 км/ч и трудно може да надбяга жива лисица...

 

 

Кецнер сглобява само две такива машини до 1968 г. и работи върху трета, но е принуден да прекрати производството по неизвестни причини. Една от тези машини в крайна сметка е закупена от музея на Porsche в южноавстрийския град Гмюнд през 1990 г., а след това е придобита от Bullikartel eV - общество на любителите на микробуси Volkswagen.

През 2005 г. те опитват да започнат реставрация на уникалния автомобил, но се натъкват на проблеми, които ги принуждават да спрат.

 

 

През 2018 г. Volkswagen Commercial Vehicles, който разполага с необходимите ресурси и средства за извършване на работата, поема собствеността върху Half-Track Fox и го предава на своя отдел Classic Vehicle, като възлага пълната реставрация.

И сега „лисицата“ все още гази снега и според използващите странния автомобил, въпреки липсата на мощност, Half-Track Fox е невероятно добър в изкачването на снежни планини.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

fallback
fallback
Последни