IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още един шофьор е убит от въздушна възглавница Takata

Поредният потвърден случай е с Chrtysler 300, на чийто собственик са изпратени 114 покани за посещение в сервиза

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата в САЩ (NHTSA) потвърди още един фатален инцидент с въздушна възглавница на Takata, с който общият брой на потвърдите смъртни случаи през тази година става пет. Новината идва само седмица, след като шофьор на Honda Accord загуби живота си при подобен инцидент.


Takata еърбег


Този път загиналият е управлявал Chrysler 300 от 2010 г., когато предната въздушна възглавница се е спукала след удар с друга кола. Осколки от пиропатрона на еърбега са се забили в лицето и шията на шофьора, който е загинал на място. Това е 24-ият официално потвърден инцидент с фатален край заради въздушна възглавница на Takata.

От концерна Stellantis, който притежава марката Chrysler, обявиха, че от 2014 година досега са направени 114 опита за свързване със собственика на автомобила, за да може той да бъде поканен за смяна на еърбега. Последният е от лятото на тази година, но и той се е оказал неуспешен.

През ноември Fiat Chrysler Automobiles издаде предупреждение „Не шофирайте“ за приблизително 276 000 коли от моделите Dodge Magnum, Charger и Challenger от моделната година 2005-2010, както и Chrysler 300 от моделната година 2005-2010. Предупреждението дойде, след като двама души загинаха в отделни катастрофи с Dodge Charger от 2010 г., при които експлодираха страничните въздушни възглавници на Takata.

Сега NHTSA призована отново собственици на превозни средства незабавно да проверят дали тяхното превозно средство има въздушна възглавница Takata, която трябва да бъде заменена. Ако това е така, собствениците трябва да се свържат с дилър на марката, където еърбегът ще бъде заменен безплатно.

Предупреждава се, че дори леки катастрофи могат да доведат до експлозия на въздушни възглавници Takata, които могат да убият или да причинят ужасяващи наранявания. По-старите превозни средства от моделна година излагат своите пътници на по-висок риск, тъй като възрастта на въздушната възглавница е един от фактори, допринасящи за проблема.


0 от 500