IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайски седан с полутвърди батерии вече се продава в Европа

Луксозният Voyah  Zhuiguang има пробег от 580 км и мощност 510 к.с. (ВИДЕО)

Луксозният седан Voyah Zhuiguang е вече на пазара в Европа, като първата страна е Норвегия, догодина се очаква китайският автомобил да бъде наличен в Швеция, Нидерландия, Дания, Швейцария и Израел, а после постепенно да навлезе и във всички други европейски страни.

 

voyah-zhuiguang-2

 

Voyah е нова, луксозна марка електрически автомобили, собственост на държавната корпорация Dongfeng Motor Corporation и е от същата автомобилна група като NIO или XPeng, които са по-популярни в Европа.

Zhuiguang е първият седан с полутвърди батерии на Voyah, за който производителят обещава 580 км автономност според китайските стандарти, благодарение на батерия с капацитет 82 кВт/ч. Има и версия Long Range със 109 кВт/ч.

 

voyah-zhuiguang-6

 

Батериите с полутвърди клетки се смятат за важен технологичен напредък, който скоро ще се внедри и в NIO за Стария континент. Zhuiguang е трети модел на марката, но дебютен с тази технология. Полутвърдите батерии имат огромно предимство, че са приблизително 40% по-ниски като цена от тези с типична литиево-йонна архитектура. Според информации от индустрията времето за производство на батерия от този тип е намалено с една трета.

Voyah Zhuiguang ще има два електрическите мотора - предният произвежда 218 к.с., задният - 292 к.с., а общата мощност на системата е 510 к.с. и 730 Нм. Задвижването е на четирите колела, а ускорението до 100 км/ч за 3,8 секунди. Максималната скорост е 210 км/ч за базовата версия и 205 км/ч за другата. При батерия от 109 кВт/ч пробегът е 730 км с едно зареждане.



Zhuiguang е дълъг 5088 мм, широк 1970 мм и висок 1505 мм. Седанът има междуосие от 3000 мм и базови 20-цолови джанти, а отзад е монтиран прибиращ се спойлер, който при висока скорост може да създаде по-голяма притискаща сила. Моделът е оборудван с автопилот от второ ниво, има 12 камери, 12 ултразвукови радара и две GPS устройства.

Предишните два модела на Voyah са 4,9-метров SUV - Voyah Free, и 5,3-метров миниван Voyah Dreamer. Но Zhuiguang е първият с полутвърди батерии. В Китай цените на Voyah Zhuiguang започват от $46 000 за едната версия, а за Long Range от $62 000. За Европа все още не се знаят.

 

Още снимки на Voyah Zhuiguang  - вижте в галерията:

 

 

0 от 500