IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford представи много мощен 7,3-литров V8

Новият атмосферен двигател Megazilla става за пикапи, леки камиони и спортни коли

Американският производител Ford представи много мощен 7,3-литров V8 с естествено пълнене. Агрегатът, наречен Megazilla, беше показано на събитието Performance Racing Industry в Индианаполис.


Ford Megazilla


Спецификациите на мотора вече не са тайна - пиковата мощност от 623 с. се достига при 5800 об/мин, а максималния въртящ момент от 868 Нм е достъпен при 3800 об/мин. Конструкторите на двигателя са запазили чугунения цилиндров блок и съотношението на компресия 10,5:1, така че V8 има граница на безопасност.

В основата на двигателя Megazilla е бензиновият агрегат Godzilla с подобен работен обем от 7,3 литра. Цилиндровият блок и за двата мотора е един и същ, така че масата също трябва да бъде сравнима („Годзила“ тежи 263 кг). Увеличението на мощността с 43% е постигнато чрез използването на ковани бутала и свързващи пръти, нова цилиндрова глава и смяна на всмукателния колектор и тялото на дросела.

Чудовищният бензинов двигател запазва характера на своя предшественик, с около 80% от въртящия момент, наличен в широк диапазон от 2500 до 6000 об/мин. Ford Performance не уточнява за кои модели е подходящо новото задвижване, но могат да се очакват проекти с пикапи F-Series, камиони F-Series Super Duty и дори спортни автомобили Mustang.

Двигателят Megazilla ще бъде достъпен за всички през второто тримесечие на 2023 г. Все още няма посочени цени в каталога на Ford Performance, но Godzilla заедно с оборудването за него струва 9175 долара, така че се очаква новият мотор да не бъде много по-скъп.

0 от 500