IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford пусна Mustang Dark Horse с най-мощния двигател

Компанията планира да влезе във Формула 1 с отбора на Red Bull Racing

Американската компания Ford представи Mustang от седмо поколение Dark Horse, в който акцентът е неговият уникален 5,0-литров атмосферен двигател Coyote V8 с мощност 500 к.с. и 566 Нм въртящ момент. Въпреки, че е имало по-мощни модели на Mustang през годините, четвъртото поколение Coyote V8 в Dark Horse е най-мощният 5,0-литров сериен двигател с атмосферно пълнене, предлаган някога от Ford. Автомобилът ще бъде пуснат в продажба през лятото на 2023 г.

 

ford-mustang-2023 (3)

 

„Mustang винаги е надминавал границите - каза главният инженер на Ford Mustang - Ед Кренц. - От Mustang GT до Dark Horse, това е най-добрият ни 5,0-литров V8 досега. Това е невероятен атмосферен двигател. Феновете на Mustang EcoBoost също получават повече мощност, за да направят всеки Mustang по-забавен и интуитивен за шофиране.“

Базовият модел Stang е с 2,3-литров EcoBoost 4-цилиндров двигател с турбокомпресор, който според Ford е изцяло нов. Въпреки, че работният обем е същият, агрегатът има множество промени за малко повече мощност, като същевременно се цели по-добра икономия на гориво. С 315 к.с. (474 Нм) това е официално най-мощният базов модел на Mustang, предлаган някога от Ford.

 

ford-mustang-2023 (8)

 

Двигателите ще бъдат съчетани с шестстепенна механична или десетстепенна автоматична трансмисия, като номиналните мощности са еднакви и при двата варианта.

Внедрени са допълнителни подобрения на задвижването, за да се подобри представянето. Ford Mustang Dark Horse включва канали за охлаждане на спирачките NACA, допълнителен охладител на двигателното масло, радиатор на задния мост и уникален и по-лек радиатор с подобрен капацитет на охлаждане и по-силни вентилатори за охлаждане за подобрена издръжливост. Mustang Dark Horse разполага с уникална настройка на шасито, големи задни стабилизиращи щанги и тежки предни амортисьори. Спирането се управлява от 19-инчови 6-бутални предни спирачки Brembo.

 

Red Bull Racing

 

Същевременно от Ford съобщиха, че са заинтересувани да влязат във Формула 1, като станат един от спонсорите на отбора Red Bull Racing. Американците искат да използват състезанията, за да увеличат обхвата на целевата аудитория. Милиард и половина души гледат стартовете всяка година, най-вече в САЩ и Китай - двата най-големи пазара в света.

Ford никога не е участвал пряко във Формула 1. Въпреки това американците спонсорираха доставчика на двигатели Cosworth и екипа на Jaguar, но бяха принудени да се откажат поради твърде високи разходи. Сега концернът отново се интересува от тези състезания и възнамерява да стане основен спонсор на Red Bull Racing, пише Motorsport. Ford ще се занимава с финансиране и техническа поддръжка, като не планира да налага собствени мощности или да става собственик на отбора. Независимо дали страните постигнат някакви споразумения, от 2026 г. Red Bull ще премине към двигатели по собствен дизайн.

 

Още снимки на Ford Mustang Dark Horse - вижте в галерията:

 

 

0 от 500