IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето на още един легендарен модел е под въпрос

Stellantis спря производството на Jeep Cherokee за неопределено време

Заводът на Stellantis в Белведере (щат Илинойс), където се произвежда Jeep Cherokee, ще бъде спрян за неопределено време – вероятно повече от 6 месеца. Причината за това са ниските продажби заради дефицита на части и оборудване, обявиха от концерна.


Jeep Cherokee


От началото на годините обемите на реализация на Cherokee са намалели с над 60%, което поставя под сериозна въпросителна бъдещето на легендарния модел. То изглежда още по-мрачно и заради факта, че цялата гама на Jeep трябва да бъде електрифицирана, съобщава Jalopnik.

Решението за спиране на завода в Илинойс и преминаването му в „режим на изчакване“ предизвика недоволство от страна на профсъюза на работниците в автомобилната индустрия. Негов представител коментира, че Stellantis, както и други автопроизводители, получават милиарди долари от държавата за преминаване към производството на екологични автомобили, но въпреки това не инвестират в поддръжка и модернизация на предприятията.

Възмущението на работещите е напълно разбираемо – в завода в момента има 1350 служители, които ще бъдат съкратени. Stellantis, от своя страна, обещава да направи всичко възможно, за да се трудоустрои на щатни позиции в други свои подразделения, но не предоставя никакви гаранции.

Що се отнася до Cherokee, то за първите девет месеца на 2022 г. от него са продадени общо 30 852 екземпляра, което е с 61% по-малко от миналата година. От компанията отказват коментар за бъдещите си планове относно моделната гама, като обявиха само, че Cherokee е важна част от нея.


0 от 500