fallback

Ford изтегля повече от 600 000 коли по света

Два SUV.модела с 1,5-литров двигател може да се запалят

Американският производител Ford обяви рекордна сервизна акция заради опасен дефект, който може да доведе до пожар в двигателния отсек. Според агенция Reuters, 634 000 SUV от моделите Bronco Sport и Escape, произведени от 2020 до 2023 г. и оборудвани с 1,5-литров трицилиндров двигател, ще трябва да посетят сервизите на марката.

При тези автомобили корпусът на масления сепаратор може да се спука, което ще доведе до изтичане на смазка, контакт с горещи части и в резултат на това пожар под капака. Смяната на корпусите на маслоотделителя на всички 634 000 превозни средства едновременно е трудна и затова Ford ще пусне софтуер, който ще помогне за откриване на повреда.

Идеята в случая е софтуерът да открие спад на налягането и да издаде известие, което автоматично ще намали мощността на двигателя. Така клиентите ще могат да се придвижат до безопасно място, да спрат автомобила и да организират посещението си сервиз, съобщават от пресслужбата на производителя.

До момента Ford е получил 54 сигнала за пожари на автомобилите на марката с 1,5-литров двигател, като все още няма жертви. Компанията не препоръча на стотици хиляди собственици да оставят превозните си средства в гаража, докато проблемът не бъде отстранен, тъй като според нейните изчисления делът на дефектните коли е малък.

Сервизната акция обхваща 520 000 автомобила, продадени в САЩ и около 114 000, които са продадени в други държави.

fallback
fallback
Последни