IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как Nissan Juke се озова в националната валута на Камбоджа

Версиите са две – рекламна кампания на производителя или избор на художника

Обикновено върху банкнотите се поставят важни държавници, известни забележителности или национални символи. В Камбоджа обаче решиха на купюра от 500 риела да бъде изобразен Nissan Juke.


Nissan Juke


Първото поколение малкия кросоувър на Nissan беше пуснато през 2010 г. Яркият оригинален дизайн на автомобила не остави повечето хора безразлични и ги раздели на два лагера – едни бяха възхитени, а други намериха Juke за грозен. През 2014 г. моделът беше обновен, като по това време Националната банка на Камбоджа направи промени по банкнотите, използвани в страната.

Неочаквано за всички именно обновеният Nissan Juke зае централно място на банкнотата от 500 риела, като официално обяснение за това решение на банката няма. Самият кросоувър не е популярен в Камбоджа, чийто автопарк се състои основно от модели на Lexus и Toyota, докато Nissan дори не е сред лидерите по продажби.


Nissan Juke


Засега има две основни теории за случилото се. Поддръжниците на първата намекват, че това е оригинална и вероятно доста скъпа рекламна кампания на Nissan. Камбоджа получава по-голямата част от приходите си от туризъм и изображението на Nissan Juke върху основна банкнота може да се счита за вид „позициониране на продукта“, което трябва да има косвен ефект както върху местните жители, така и върху туристите.

Втората версия е по-проста. Художникът, който е проектирал новите банкноти, е фен на Nissan Juke. Никой от властите не е обърнал особено внимание на колата, защото тя просто се движи по известния мост Кизуна над река Меконг. Между другото, на моста можете да видите още три коли, но не е лесно да идентифицирате марката и модела им. Вероятно най-близо до Nissan Juke е седан Toyota. За останалите е трудно да се каже нещо определено.


0 от 500