IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi започва да използва рециклирана пластмаса в Q8 e-tron

Компонентите на интериора се изготвят по специален метод

Германският производител Audi започна да прави капаци на предпазните колани за електрическия си кросоувър Q8 e-tron от рециклирана пластмаса. За целта се използват стари части, които не подлежат на ремонт и реставрация. Те се пречистват и чрез специален химически процес се превръщат в пиролизно масло (вид катран с висока концентрация на килслород), което се превръща в суровина за нови пластмаси.


Audi


От компанията посочват, че затворените производствени цикли са една от най-радикалните мерки за опазване на околната среда. В кръговата икономика се намалява потреблението на първични суровини и количеството отпадъци. Производителите вече са се научили как да рециклират батерии и различни пластмаси, така че сега нови компоненти, направени от тях, започват да се въвеждат в серийните автомобили.

Процесът за производство на капаци от отпадъци е разработен в сътрудничество с нефтохимическата компания LyondellBasell. Първо, старите пластмасови части се почистват от чужди материали, като метални скоби. След това те се раздробяват и се рециклират химически в пиролизно масло, от което вече могат да се правят нови пластмаси. Съотношението на рециклирания пластмасов гранулат на части е поне 70%. По този начин първичните суровини се използват по-дълго и се намаляват разходите за закупуването им.

В Audi A3 също са използвани рециклирани материали. Моделът от четвърто поколение се предлага с еко-тапицерия от рециклирана пластмаса. Компанията изчислява, че за всеки комплект седалки се използват 45 бутилки от 1,5 литра, а за направата на настилката са необходими още 62. Страничните панели, пода на багажника и стелките също са направени от рециклирани материали. Целта е количеството рециклирани материали да достигне 100%.

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 1 година )
    Нищо ново не е това. Още преди 20 годни съм виждал на Рено пишеше, че там "еко" уж това-онова.... и бяха описали кои детайли от колата е от рециклирани материали - някакви пластмаси, вата....
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    IM-DrtiйУАЙТBoY ( преди 1 година )
    Ама тия хитряги от ФАУ-ВЕто и АУДИто откриха ПЕРФЕКТния начин как пак да си прецакат наивната клиентела и с този хитър прийом да спестят яко разходи за с/ка на здравината на машината, но пък съответно се очаква да вдигнат ЦЕНАта, защото самата съвременна пазарна конюнктура ще им го наложи, поради по-скъпи суровини и ст-ста на транспортното им доставяне от далечните източници до ГЕРМАН. им манюФАКтура. . .
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Немски "премиум", произведен от бъркалки и кофички кисело мляко е мечтата на всеки *** и еко талибан. Факт!
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    дон чикен ( преди 1 година )
    "намаляват разходите" за това е цялата работа, което никак няма да се отрази на цената на МПС-то
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Смех ( преди 1 година )
    А енергията за рециклиране на пластмасата от полски въглища