IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кабриолетът на Линдън Джонсън се продава на търг

Наддаването за Lincoln Continental, принадлежал на 36-ия президент на САЩ, стигна 172 000 долара

Търговете за автомобили по света често дават шанс да „изплуват“ стари, интересни и ценни коли. Една такава е актуална сега, защото се продава не какъв да е автомобил, а собственост на Линдън Бейнс Джонсън – 36-ият президент на САЩ (22 ноември 1963 – 20 януари 1969 г.).

 

Lincoln Continental 1964-13

 

Линдън Бейнс Джонсън, често изписван като LBJ, след дългогодишна кариера в Конгреса става тридесет и седмият вицепрезидент на САЩ, а през есента на 1963-а поема властта след убийството на президента Джон Ф. Кенеди на 22 ноември, който е прострелян в главата, докато де вози в друг такъв автомобил - Lincoln Continental, модел 1961 г.

Преди да стана държавен глава обаче, през септември 1963, Джонсън си купува нова кола за пътувания по работа, която съхранява в гаража на своето ранчо в Стоунуол, централен Тексас. Автомобилът е кабриолет Lincoln Continental, модел 1964 г., който сега е в списъка за продажби на онлайн търга Bring a Trailer и цената му вече е над 172 хиляди долара.

 

Lincoln Continental 1964-10

 

Самият автомобил не е рядкост, но пък е единствен, който е бил собственост на политик от най-висок ранг като LBJ. Кабриолетът с четири врати има каросерия в цвят Arctic White и бежова кожена тапицерия, оборудван е с електрически мек покрив, електрически регулируема седалка на водача, вакуумно задвижващи се ключалки на вратите, задни врати със задни панти, а пакетът Continental включва серво управление, климатик, радио и електрически стъкла.

Автомобилът се задвижва от 7-литров 8-цилиндров двигател 430ci с мощност 320 к.с. и 630 Нм въртящ момент, съчетан е с тристепенна автоматична скоростна кутия с два диапазона, задвижването е задно. Продавачът твърди, че колата е била сериозно ремонтирана в началото на 2000-те години.
Настоящият собственик притежава колата на LBJ от 2016 г., но кабриото почти не е използвано от него, като заявява пробег от около 80 километра.

 

Lincoln Continental 1964-5

 

Километражът показва като цяло изминати малко над 25 000 км. Също така продавачът гарантира предоставянето на всички необходими исторически документи, удостоверяващи самоличността на първия собственик - Линдън Бейнс Джонсън. Подвижен магнит, показващ собствеността на президента Джонсън, придружава колата.

Четвъртото поколение Continental (1961–1969), проектирано от Елууд Енгел, претърпява освежаване в средата на цикъла за моделната година 1964-а, което включва по-дълго междуосие, хромирани вертикални акценти на решетката, ревизиран тапицерски панел на задния капак и преместена вратичка на резервоара за гориво вляво.

 

Lincoln Continental 1964-1

 

Стоманените 15-инчови колела са с гуми с тънка бяла стена. Автомобилът е оборудван и със сервоусилватели на спирачките. Воланът е с три спици, скоростомерът е хоризонтален.

Тази година се навършват 100 години от основаването на компанията Lincoln. Официално Lincoln Motor Company е създадена през август 1917 г. от известния инженер Хенри Леланд и Уилфред Леланд, кръщавайки я на 16-ия призидент на САЩ – Ейбрахам Линкълн. След трудни години през 1922 г. фалиралият Lincoln е закупен от Ford Motor Company за 8 милиона долара (около 130 милиона долара по текущи цени). И този година се счита началото на Lincoln.

 

Още снимки на Lincoln Continental (ГАЛЕРИЯ)

 

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Жалко, че това е последния четериврат кабрио автомобил в серийно производство ... Но по-жалкотео беше убийството на Кенеди.